Robbie » Specials » Gezonde mond

Een aantrekkelijke gezonde mond voor een gezond lichaam

Een aantrekkelijke gezonde mond voor een gezond lichaam Een gezonde mond met daarin een gebit in goede conditie is belangrijk voor ons gehele lichaam. Allerlei lichamelijke kwalen, kunnen namelijk hun oorsprong hebben in een mond met een slecht gebit en ontstoken tandvlees. En natuurlijk is een mond met frisse adem en goed onderhouden gebit ook essentieel bij prettige en succesvolle contacten met anderen. Dus bevorderlijk voor je zelfvertrouwen als de tanden en kiezen toonbaar zijn.

Vroeger was niet alleen geluk heel gewoon

Want ook een slecht gebit was eerder regel dan uitzondering. In de jaren '50 werd het gebit vaak verwaarloosd, door te weinig tandartsbezoek, onvoldoende gebitsonderhoud en matige kwaliteit voeding. Menigeen ging pas naar de tandarts bij kiespijn. Een gebit met veel bruine gaten was in die tijd heel normaal, maar ook toen verre van prettig. Men keek er boven de leeftijd van veertig dikwijls verlangend naar uit dat de gebitsrestanten werden getrokken en men eindelijk op een kunstgebit over kon gaan. Dan was je voorgoed verlost van rottende tanden en zwerende kiezen.

Meer succes met een gezonde frisse mond

Het gebitsonderhoud en de kwaliteit ervan is anno nu aanzienlijk verbeterd, door het besef dat een gezond gebit met gezond tandvlees, ook allerlei andere klachten kan voorkomen, en een frisse adem bovendien plezieriger is in de contacten met onze omgeving. Carrière maken, of een leuke partner zoeken met een slecht gebit of stinkende adem is eigenlijk onmogelijk.

Zwangerschap en tandvlees

Zwangere vrouwen hebben sneller kans op ontstoken tandvlees, en doordat via die ontsteking allerlei bacteriën in de bloedbaan kunnen terechtkomen, bestaat zelfs de kans dat kan een vroeggeboorte plaats vindt en ook andere complicaties. Juist bij het begin van een zwangerschap is preventief bezoek aan een tandarts en/of mondhygiënist daarom essentieel.

Stoppen met roken

Als je niet rookt sla je zo'n drie vliegen in een klap:
  • De doorbloeding van het tandvlees wordt weer normaal, waardoor ontstekingen minder kans krijgen.
  • Onfrisse adem verdwijnt, zodat je niet meer uit je mond ruikt en je partner niet meer met een asbak hoeft te zoenen.
  • De algehele gezondheid en conditie gaat vooruit.
En dan het financiële voordeel en het feit dat je niet langer buiten in de kou een sigaretje hoeft te paffen.
Stop met roken, want je partner zoent met een vieze asbak

Stop met roken, want je partner zoent met een vieze asbak

Roken kost een vermogen, maar de gezondheidsschade is de hoogste prijs die een roker betaalt. Longemfyseem, longkanker, mondkanker, angststoornissen zijn serieuze risico’s. Evenals een hartaanval en b…
Tips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken is

Tips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken is

Problemen met je tandvlees. Sommigen hebben er nooit last van en anderen tobben er hun hele leven mee. Gelukkig is er het nodige aan te doen om tandvleesproblemen, zoals een ontsteking, te voorkomen o…
Voorkom vieze lucht uit je mond en zweetgeur rond de oksels

Voorkom vieze lucht uit je mond en zweetgeur rond de oksels

Heel gênant als je iemand tegen komt die vies uit z’n mond ruikt of andere vervelende lichaamsgeuren produceert. Je vraagt je af of diegene zich bewust is van de stank die hij/zij via mond of zwetende…
Tips als je vies uit de mond ruikt vanwege slechte adem

Tips als je vies uit de mond ruikt vanwege slechte adem

Zo’n 50% van de volwassenen heeft wel eens een slechte adem vanwege stinkende zwavelgassen in de mond. Probeer je daartegen zo goed mogelijk te wapenen, opdat het je contacten met anderen niet in de w…
Vooral bij zwangerschap is een gezonde mond en gebit nodig

Vooral bij zwangerschap is een gezonde mond en gebit nodig

Een gezond gebit is een belangrijke prioriteit. Want kiezen en tanden die ontstoken zijn, of waarin gaatjes voorkomen, geven pijnlijke overlast. Maar een goede conditie in onze mond reikt verder, omda…
Gepubliceerd door Robbie op 03-04-2014, laatst gewijzigd op 20-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.