Robbie » Specials » Ouderdomskwalen

Ouderdomskwalen en verminderde vitaliteit te lijf gaan

Ouderdomskwalen en verminderde vitaliteit te lijf gaan De ouderdom komt met gebreken. Maar er zijn allerlei methoden en ingrepen om de ouderdomskwalen en beperkingen te verlichten. Zoals een prostaatoperatie bij plasproblemen, of een nieuwe heup, en hartklep als het moet. En van pittig bewegen (hardlopen, zwemmen, fietsen) staat vast dat ook de geest daarvan profiteert. Aan je conditie werken verbetert behalve je vitaliteit ook de hersenfuncties, en kan het ontstaan van alzheimer uitstellen. De eerste signalen van dementie (waaraan in ons land 260.000 mensen lijden) komen hieronder ook aan bod.

Prostaatklachten

Een minder krachtige plasstraal kun je als man soms reeds vanaf je 50ste constateren. Er zijn klachtenremmende medicijnen, en uiteindelijk kan een operatie vaak soelaas bieden. Een totale plasblokkade kan in een enkel geval optreden als het steeds erger wordt. Dus raadpleeg op gegeven moment wel de arts als je er 3x maal per nacht uit moet om te urineren.

Symptomen hartaanval

Hoe sneller een hartaanval behandeld wordt, hoe groter de overlevingskans. De meest voorkomende symptomen van een hartaanval zijn:

  • Pijn in de borststreek, ook een milde pijn kan een aanwijzing zijn.
  • Ander ongemak of pijn in het bovenlichaam vanaf de heup naar boven toe. Zoals pijnlijk, zwaar of drukkend gevoel in de borst, nek, schouders, rug, armen, polsen, ellebogen, tussen schouderbladen, keel, kaak, t/m de oorlellen.
  • Maag- en darmproblemen kunnen ook een aanwijzing zijn. Vooral als de pijn anders aanvoelt dan normale darm- of maagproblemen is alertheid nodig, zeker als er reeds vaatproblemen of een hoge bloeddruk in het spel zijn.
  • Symptomen van een zware griep zoals dagenlange uitputtende vermoeidheid, en/of maag- en darmproblemen, kortom een algemeen ziek en beroerd gevoel.
  • Kortademigheid is eveneens een belangrijk symptoom. Ook zonder pijn in de borststreek, kan er dan van een hartaanval sprake zijn.

Nieuwe hartklep

Ouderdom is niet langer reden om voor een nieuwe hartklep te worden afgewezen. Als het artsenteam in een hartcentrum van oordeel is dat de patiënt er baat bij heeft, en de risico's te overzien zijn, kan men voor zo'n TAVI-behandeling in aanmerking komen.

Hitte in de zomer

Ouderen kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker dan vroeger zelf regelen. Daardoor staat in de winter de kamerthermostaat vaak op 24 graden. Maar oververhitting is gevaarlijker, zorg daarom dat er minstens een verkoelende ventilator in je nabijheid is die de overtollige lichaamswarmte kan afvoeren.

Geheugenverlies

Vooral het kortetermijngeheugen wordt op een gegeven moment minder. Leg daarom eens een lijst met namen aan van alle personen, familie, buren, plus hun kinderen die je kent. Met zo'n naslagwerk kun je het nodige camoufleren als je ergens op visite gaat. En een kalenderklok, met alle dagen van de week, voorkomt dat je soms niet meer weet of het zondag dan wel maandag is. Een medicijndoos met per dag alle pillen en poeders, neemt ook veel onzekerheid weg. Kijk eens op internet bij een thuiszorgwinkel welke hulpmiddelen er allemaal zijn voor senioren.

Eerste signalen van dementie

Dementie is meer dan geheugenverlies. De eerste signalen kunnen zijn:
  • Serieuze vergeetachtigheid: hij/zij is voortdurend spullen kwijt, of vertelt steeds opnieuw het zelfde. Dus problemen met het kortetermijngeheugen.
  • Problemen met complexe en nieuwe situaties: een reis of een ziekenhuisopname kan problemen geven, omdat personen met dementie sneller het overzicht kwijt zijn en niet meer in staat zijn goed te organiseren. Daardoor worden verkeerde beslissingen genomen.
  • Verlies van tijdsbesef: men beseft niet meer welke dag van de week het is, en kan geen inschatting meer maken hoelang iets gaat duren.

Bewegen moet

Hardlopen doen sommige senioren nog tot ver in de zeventig. Anderen wandelen actief, fietsen of doen golf, badminton enz. Bewegen moet. En dan niet alleen het lichaam, want ook de geest moet actief blijven. Immers rust roest. Blijf wel goed drinken na dat bewegen en ook als je gewoon stil zit, want de dorstprikkel wordt immer steeds minder. Te weinig vochtinname kan allerlei klachten veroorzaken, zoals duizeligheid. En alleen maar een paar koppen koffie per dag is absoluut onvoldoende. Zet in de ochtend minstens een volle liter sap of water klaar, en drink die in de loop van de dag leeg.
Zo vergeet je nooit meer de namen van bekenden en collega's

Zo vergeet je nooit meer de namen van bekenden en collega's

Vervelend en gênant als de naam van een naderende bekende, collega, clubgenoot of buurman niet tijdig te binnen schiet, en je hem/haar met het gênante 'hé', 'goedemorgen' of 'hoi' moet begroeten. Wat…
Blaasontsteking onder controle met cranberry en vlierbes

Blaasontsteking onder controle met cranberry en vlierbes

Urineweginfecties zoals blaasontsteking komen vooral bij vrouwen veel voor. Blaasontsteking wordt voornamelijk veroorzaakt door een bacterie die via de urinebuis de blaas kan binnendringen. Natuurprod…
Bestrijding van chronische pijn

Bestrijding van chronische pijn

Circa twee miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn. Hinderlijke pijn is de tweede oorzaak van ziekteverzuim. Vooral hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn alsmede rugpijn komen veelvuldig voo…
Woning veilig en comfortabel maken voor senioren

Woning veilig en comfortabel maken voor senioren

Senioren blijven steeds langer zelfstandig wonen. Maar de mobiliteit neemt wel vaak af, en de kans op een lichamelijke of psychische handicap neemt toe. Dat betekent dat je de woning moet aanpassen, z…
Belangrijke feiten over artrose op een rijtje

Belangrijke feiten over artrose op een rijtje

In ons land hebben 1,5 miljoen mensen te kampen met de aandoening artrose. De meest voorkomende vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, en het kraakbeen zelfs geheel kan…
Aambeien hinderlijke anale klacht, maar wel behandelbaar

Aambeien hinderlijke anale klacht, maar wel behandelbaar

Er zijn kwalen en ziekten waar je niet mee te koop loopt, zoals aambeien. Maar aambeien (hemorroïden) is zeker geen zeldzame anale klacht. Zo'n 50% van de Nederlanders kampt met anale ongemakken, waar…
Decorumverlies bij bejaarden tragisch verschijnsel

Decorumverlies bij bejaarden tragisch verschijnsel

Bij ouderen die in geestelijk opzicht wat minder worden, treedt nogal eens het zogenaamde "verlies aan decorum" op. Een tragische ontwikkeling. Bejaarden vertonen dan, zonder dat ze het zelf beseffen,…
Geestelijke achteruitgang te voorkomen door hersentraining

Geestelijke achteruitgang te voorkomen door hersentraining

Het is met onze hersenen hetzelfde als met onze spieren, want als je de spieren en pezen niet gebruikt nemen ze ook af in capaciteit en kracht. Met hersentraining hou je het brein eveneens vitaal en g…
Plasklachten vanwege vergrote prostaat, operatief verhelpen

Plasklachten vanwege vergrote prostaat, operatief verhelpen

De voorstanderklier (prostaat) van de man verandert vanaf middelbare leeftijd langzaam maar zeker van medestander naar tegenstander. Aanvankelijk besef je die groeiende prostaat niet, omdat één keer p…
Senioren van onschatbare waarde voor onze samenleving

Senioren van onschatbare waarde voor onze samenleving

De moderne senioren in dit millennium zijn, wat betreft hun gedrag en manier van leven, in menig opzicht niet meer te vergelijken met de ouderen van vroeger. We gaan als gepensioneerden niet langer ge…
Omgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaat

Omgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaat

Als je te vaak moet plassen vanwege een vergrote prostaat, is het niet handig veel te drinken vlak voor een lange autorit. En ook niet als je logeert bij bekenden, want die horen je dan een paar keer…
Tomaat vermoedelijk ook goed voor je prostaat

Tomaat vermoedelijk ook goed voor je prostaat

Lycopeen is een antioxidant dat vermoedelijk prostaatkanker kan voorkomen. Deze voedingsstof komt vooral in tomaten van goede kwaliteit voor. Waarom zou je daarom als man niet wat vaker tomaatproducte…
Zomerse hitte vaak extra belastend voor bejaarden en zieken

Zomerse hitte vaak extra belastend voor bejaarden en zieken

Het KNMI verwacht meer hittegolven vanwege klimaatverandering. Vooral kwetsbare ouderen, (chronisch) zieken, mensen in zorginstellingen, en personen met overgewicht lopen meer risico bij tropische tem…
Jicht is pijnlijk maar gelukkig vaak goed te behandelen

Jicht is pijnlijk maar gelukkig vaak goed te behandelen

Jicht is een pijnlijke kwaal. Het is een reumatische aandoening die zich meestal openbaart aan de grote teen. Jicht is eerder een mannenziekte dan een vrouwenziekte en komt vooral op latere leeftijd v…
Hersen- en hartinfarct is te voorkomen met Arteriograph

Hersen- en hartinfarct is te voorkomen met Arteriograph

Controleer in een vroeg stadium de vitaliteit van uw hart- en bloedvaten, want voorkomen is beter dan genezen. De Arteriograph kan slagaderverkalking en bloedvatvernauwing (atherosclerose) in het vroe…
Ouderdomssuiker (diabetes type 2) maar toch niet spuiten

Ouderdomssuiker (diabetes type 2) maar toch niet spuiten

Door groei en vergrijzing van de bevolking, en toename van mensen met overgewicht, verwacht het RIVM een verdere toename van mensen met diabetes. Maar als je ouderdomsdiabetes (type-2) hebt, is het ge…
Hoe gebruik je incontinentiemateriaal

Hoe gebruik je incontinentiemateriaal

Als u last van incontinentie heeft, en voor de eerste keer begint met het gebruiken van incontinentiemateriaal is het heel normaal dat u daar verschillende vragen over heeft. Hier vindt u enkele veelv…
Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen

Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen

Sportief bewegen met een chronische longaandoening, zoals COPD of astma, is voor jong en oud belangrijk. Een half uur per dag sportief bewegen is in feite het streven. U voelt zich fitter, uw conditie…
Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenen

Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenen

Koude voeten of koude handen hebben we allemaal wel eens, vooral tijdens de winterperiode. Maar dat wil natuurlijk nog niet meteen zeggen dat er dan sprake is van wintervoeten of winterhanden. Wanneer…
Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie

Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie

Zo'n 260.000 mensen hebben in ons land dementie. Niet elke vorm van dementie heeft te maken met de ziekte van Alzheimer. Hoewel Alzheimer wel de meest voorkomende vorm van dementie is. Maar er kunnen…
Keuzeprotocol, aanschaf en vergoeding van uw hoortoestel

Keuzeprotocol, aanschaf en vergoeding van uw hoortoestel

Een modern hoortoestel is heel wat aangenamer dan het vroegere gehoorapparaat. Een klein gehoortoestel van de moderne generatie is voor je gesprekspartner amper nog te zien. Bovendien zijn de kosten v…
Thuiszorgwinkel is specialist in hulpmiddelen en zorgspullen

Thuiszorgwinkel is specialist in hulpmiddelen en zorgspullen

In de thuiszorgwinkel voor hulpmiddelen kun je o.a. een kraampakket aanschaffen voor een thuisbevalling en borstkolfapparatuur. Rollatorgebruikers komen er soms twee keer. De eerste maal om die rollat…
Gepubliceerd door Robbie op 24-06-2009, laatst gewijzigd op 20-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Plus magazine jan-2014
  • Lijf & gezondheid nov 2014