Vergeet nooit afscheid te nemen, laat die kans niet glippen
Afscheid nemen doen we regelmatig in ons leven. Vaak gepaard met emotie zoals bij de dood, emigratie, verhuizing, een andere betrekking etc. Doe het goed en weloverwogen omdat herkansing meestal niet mogelijk is. Als we besluiten niet op een afscheidsfeestje te komen of niet naar een begrafenis te gaan, kunnen we daar onherstelbare wroeging van krijgen. Dus bij twijfel altijd gaan! Een sympathieke afscheidsbrief is o.a. bij een vertrekkende collega ook een optie.
Collega gaat weg
Regelmatig zullen we in ons leven afscheid moeten nemen van goede collega's. Vaak zal er wellicht een afscheidsbijeenkomst worden georganiseerd zodat persoonlijk afscheid nemen mogelijk is. Maar soms lukt dat niet, en zul je op een andere manier je erkentelijkheid willen uiten over de jarenlange prettige samenwerking. Een mooie afscheidsbrief per mail, of liever nog per post, is dan een goed alternatief. In zo'n brief kun je het hebben over het verleden en hoe je steeds steun en collegialiteit ondervond. Je kunt een voorval noemen dat voor altijd in je herinnering zal blijven, en je kunt die vertrekkende collega alle goeds voor de toekomst wensen. Als je uit je hart spreekt, zal zo'n brief nooit bij het oud papier belanden, en wellicht later nog eens geroerd worden gelezen. Uiteraard kun je zo'n brief evengoed ook sturen als je wel reeds mondeling afscheid hebt genomen.
Een goeie afscheidsspeech
Vertrekt iemand na vele jaren trouwe dienst op het werk, bij de vereniging, de vrijwilligersorganisatie, etc, en er is een gezellig afscheidsborreltje, dan is dat een mooie gelegenheid wat leuke voorvallen, anekdotes uit het verleden onder de aandacht te brengen. Dat doe je als je close was met de vertrekkende, of wanneer je z'n leidinggevende/coach was. Stem het eventueel eerst even af met degenen die het afscheidsfeestje organiseren. Houd er vooraf ook rekening mee dat als jijzelf de vertrekkende persoon bent, je ook wel eens kunt worden toegesproken. Ga voor je zelf na of je dan gelijk wilt reageren of dat je sowieso een praatje wilt houden. Enige voorbereiding is met zo'n enigszins spannende speech wel handig. Want spreken in het openbaar blijft een kunst. Maar omdat er alleen maar mensen zijn die je mogen, beslist wel te doen. Maak alleen niet de fout om te snel te spreken, want niemand verstaat je dan. Zodra je het woord neemt, in langzamer tempo dan normaal spreken.
Buren, familie en vrienden
Verschillende malen in ons leven krijgen we te maken met afscheid nemen van mensen die ons dierbaar zijn. Ook hier geldt dat een aandenken in de vorm van een brief, of herinneringsalbum met foto's e.d., van grote waarde kan zijn. Vooral als het jaren later nog eens doorgebladerd wordt.
De leraar van school
Wat zal die jonge schooljuffrouw trots zijn als ze van de ouders een leuke bedankbrief krijgt omdat ze hun kind zo goed heeft lesgegeven. En wat zal die oudere leraar het geweldig vinden om nog jaren later van een vroegere leerling te vernemen dat hij zo goed in de maatschappij is terecht gekomen dankzij zijn goed onderricht en instructies.
Uitvaart
Twijfel je bij ontvangst van rouwcirculaire of lezen van de overlijdensadvertentie om de overledene de laatste eer te bewijzen, ga dan altijd. Want als je later spijt krijgt kun je niets meer herstellen. En hoewel het oneerbiedig klinkt, maak je nooit een fout als je achteraf het gevoel hebt dat je bezoek overbodig was. Uiteraard kun je desgewenst kiezen uit de gelegenheid tot condoleren, de eventuele kerkdienst, of de begrafenis/crematie.