Hoog cholesterolgehalte slecht of toch niet?
Een te hoog Cholesterolgehalte wordt algemeen gezien als een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het zogenaamde slechte cholesterol zet zich namelijk af op de binnenkant van onze bloedvaten, die daardoor kunnen dichtslibben, luidt de theorie. Aderverkalking noemde men dit vroeger. Maar er zijn nu ook tegenstrijdige geluiden dat aderverkalking niet door cholesterol komt, want wetenschappelijk bewezen is dit tot op de dag van vandaag niet.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vettige stof die dient als bouwsteen voor de lichaamscellen. Het speelt een rol bij de spijsvertering en is nodig voor de aanmaak van onder meer hormonen en gal. Cholesterol is gebonden aan eiwitten en wordt op die manier vervoerd in het bloed. Het totale cholesterolgehalte kan verdeeld worden in twee soorten:
- LDL (Low Density Lipoprotein) het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol
- HDL (High Density Lipoprotein) het zogenaamde ‘goede’ cholesterol
Als men het heeft over een ‘verhoogd cholesterol’ wil dat zeggen: een hoog LDL- en een laag HDL-gehalte.
Symptomen van een te hoog cholesterolgehalte
Die zijn er aanvankelijk niet. Je voelt en merkt er namelijk niets van dat je cholesterolgehalte te hoog is. Tijdens een bloedonderzoek kan het pas aan het licht komen en hoor je dat je een ernstige aandoening hebt die je beter kunt verhelpen. Als het een erfelijke kwestie is welke niet door dieet is te verhelpen, dien je dagelijks een pilletje te slikken en zal je na enige tijd van je arts horen dat het weer goed met je gaat. Hadden alle ziektes maar dergelijke "symptomen".
Een volksziekte?
In Nederland hebben maar liefst 135.000 personen een te hoog cholesterol dat erfelijk bepaald is, wat inhoudt dat een cholesterolarm dieet weinig zoden aan de dijk zet. Het grootste deel van die mensen weet dat (nog) niet, omdat het nog nooit bij hen gemeten is. Daarnaast is er natuurlijk een groot aantal dat een te hoog cholesterol gehalte heeft omdat ze veel verzadigde vetten consumeren.
Waar of niet waar
Er zijn ook medici die spreken over de "cholesterol-leugen". Er is zelfs een dik boek over verschenen, geschreven door een wetenschapper die de angst voor cholesterol allemaal onzin noemt. De meningen zijn dus verdeeld, en Becelproducten zullen voorlopig nog goed verkocht worden. Hoewel het de fabrikant inmiddels wel is verboden een gezondheidsclaim aan Becel Pro-Active te hangen, want dat mag volgens de wet alleen bij officieel geregistreerde geneesmiddelen.
Bijverschijnselen van cholesterol verlagende pillen
Een geneesmiddel kent altijd ongunstige bijverschijnselen en dat geldt ook voor cholesterolverlagers. Spierpijn en vermoeidheid zijn vaak voorkomende negatieve bijwerkingen van statines. Ook diabetes kan (mede) door statines worden veroorzaakt, aangezien statines schade toebrengen aan de spiermitochondria, dus ook aan de hartspier. (F. Jonkers in Lijf & gezondheid van nov. 2016).
Begin 2016 heeft de afdeling Fysiologie van het Radboud-UMC een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd via een vragenlijst om het verband tussen het gebruik van cholesterolverlagende medicatie, beweging en spierklachten te onderzoeken. De eerste resultaten van deze studie:
- Personen die cholesterolverlagers gebruiken hebben een bijna twee maal zo hoge kans om spierklachten te ontwikkelen dan degenen die deze medicijnen niet gebruiken. Deze klachten worden voornamelijk omschreven als spierstijfheid in de benen.
- Er is geen bewijs gevonden dat bepaalde lichaamskarakteristieken zoals leeftijd, geslacht, en lichaamsamenstelling belangrijke criteria zijn bij het wel of niet ontwikkelen van spierklachten.
- Gebruikers van cholesterolverlagende medicatie die spierklachten ervaren zijn lichamelijk meer actief dan gebruikers die geen spierklachten ervaren, en is er dus mogelijk een oorzakelijk verband tussen spierklachten en fysieke activiteit. Dit verband dient nog nader uitgezocht te worden.