Tips om ruzie te beëindigen en vooral ook te voorkomen
Ruzie is in principe het laatste dat een mens wil. Het is vaak verstandig snel te erkennen dat een (deel) van de oorzaak van de onenigheid misschien ook bij ons ligt. Later kunnen we alsnog het conflict in alle rust uitpraten en voorgoed de vrede tekenen. En uitpraten doe je niet per mail, whatsapp etc. Want via schriftelijk heen en weer "praten" loop je zelfs de kans dat de zaak nog meer uit de hand loopt. Ook een telefoongesprek is niet echt het juiste middel. Een geschil kun je vaak alleen maar uit de wereld helpen door elkaar in de ogen te kijken.
Voorkomen beter dan genezen
Ruzie voorkom je door op respectvolle wijze met elkaar te communiceren. En aandacht en erkenning voor de ander te tonen. Dat doe je niet door de ander te negeren of slechte dingen achter iemands rug te vertellen. Ontstaat er toch een conflict, omdat je misschien niet tot 10 kon tellen, en je moet toch verder met die persoon, dan zul je de verstandigste van de twee moeten zijn. Dus neem contact op om de zaak uit te praten en stel je kwetsbaar op.
Een langslepend conflict
Hoe langer de onenigheid duurt des te moeilijker wordt het om weer de vrede te tekenen. Als je weer op goede voet met een ander wilt komen, dient daartoe bij die ander ook de bereidheid te zijn. Dat kun je via een derde persoon misschien te weten komen, als je het moeilijk vindt dat rechtstreeks te vragen. Ook helpt het soms een neutrale toehoorder te vragen bij het uitpraten van een moeilijke kwestie. Wacht niet totdat die ander is overleden, want misschien krijg je wel eeuwig spijt dat je nooit een poging hebt ondernomen.
Kritiek
Kritiek ontvangen is nooit leuk voor een ander, en altijd enigszins kwetsend. Verpak de boodschap daarom altijd in vriendelijke vragende termen. En geef in principe pas kritiek als je zelf kalm en rustig bent. Zorg dat je vrienden blijft. En bejegen de ander met respect en begrip.
email gebruiken?
Zoals reeds gezegd kun je een persoonlijk conflict meestal niet per mail of whatsapp oplossen, maar zo'n geschreven bericht kan wel hulpmiddel zijn om tot een gesprek te komen. Je kunt bijvoorbeeld in die mail schrijven dat je de onenigheid graag de wereld uit wil hebben en hoopt dat die wens ook bij de ander bestaat:
"Daartoe is een eerlijk gesprek, waarin we ons kwetsbaar durven op te stellen, zonder elkaar onnodig dingen te verwijten natuurlijk een eerste stap. Wil je daar eens over nadenken en bel of mail me als je ook het gevoel hebt dat de kwestie moet worden bijgelegd, niet alleen in ons eigen belang, maar ook in het belang van de buren, kinderen, collega's, etc" (voorzover van toepassing).
En als er op deze mail niet binnen redelijke tijd wordt gereageerd, kun je een tweede mail ter herinnering en aansporing sturen. Mocht de persoon daar helaas niet op reageren, dan heb je toch het prettige gevoel dat jij actie hebt genomen en de ander nu eerst aan zet is.
Als de andere parij een partner of meer gezinsleden heeft, waarvan je vermoedt dat die ook wel opgelucht zouden zijn bij oplossing van de onenigheid, dan kun je ook per post een brief sturen, met duidelijk je naam en adres op de envelop. Ongetwijfeld dat die partner e.d. belangstellend zal vragen wat er in de brief stond, wat de zaak natuurlijk een belangrijke impuls kan geven. Hou er rekening mee dat je brief ook door die anderen wordt gelezen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de email.