De risico's en gevaren van sporten
Sporten is gezond voor geest en lichaam, behalve als je de lichaamsinspanning zonder nadenken en goede training uitoefent. Een fysieke blessure ligt dan snel op de loer. De schade aan je bewegingsapparaat is vaak sneller veroorzaakt dan genezen. Gewrichten, pezen, spieren en kraakbeen zijn risicovolle onderdelen van het lichaam. Zelfs bij een relatief veilige sport als zwemmen kunnen vanwege overbelasting of techniekfouten klachten ontstaan, zoals een zwemmersschouder. Maar bij hardlopen is het risico uiteraard groter.
Longen, hart en bloedvaten, de motor van ons lichaam
De aandrijfmotor van ons lichaam is, zeker als je een redelijke conditie hebt, vaak de sterkste schakel. Dat betekent dat een andere schakel in je lichaam het bij overbelasting eerder zal begeven en dat is je bewegingsstelsel. Dus spieren, pezen gewrichten enz. Vergelijk het maar met een auto waarvan de motor zoveel vermogen kan leveren en de auto tot dusdanige snelheid kan brengen, dat de lagers, V-snaren en tandwielen het begeven.
Hersenschudding
Bij verschillende sporten kan het hoofd rake klappen oplopen. Denk maar aan voetbal, rugby en hockey. Dikwijls zien we dat een keeper of speler, na een tik op het hoofd (via doelpaal of speler), gewoon de wedstrijd hervat. Of weer te snel aan een volgende wedstrijd deelneemt. Terwijl we allemaal weten dat je een eventuele hersenschudding nooit mag negeren, om chronische gevolgen te voorkomen.
Hardlopen
In principe een gezonde activiteit, maar loop als je begint niet te hard van stapel, en luister naar de signalen van je lichaam. Vreemde pijntjes hebben vaak een signaalfunctie dus luister en wees alert. Zeg die wedstrijd anders maar een keertje af. Als je vaak en intensief hardloopt is het wel eens goed om naar een sportmasseur te gaan, voor een onderhoudsbeurt aan spieren en pezen. Vooral als het ene been na afloop van de wedstrijd anders (stijver) aanvoelt dan het andere, is het oppassen. Bedenk dat bijvoorbeeld een achillespeesblessure een langdurige aangelegenheid is.
Hardlopen op een te lege maag, kan tot duizeligheid en afwezigheid tijdens het sporten leiden, wegens te weinig koolhydraten. Een volle maag is ook niet goed, vanwege steken in de zij. Dus gebruik je verstand.
Plotselinge dood tijdens sport
Ieder mens loopt in principe het risico om plotseling te overlijden, bijvoorbeeld tijdens werk, in z'n slaap, of gewoon thuis. Logisch dat er ook mensen tijdens het sporten overlijden, maar dat wil nog niet zeggen dat sport een extra risicofactor is. Als je aarzelt of op oudere leeftijd bent kun je een sportmedische keuring ondergaan. Of overleg met je huisarts.
Te mager betekent geen menstruatie
Als bij vrouwen het vetpercentage beneden een bepaalde grens daalt, stopt de maandelijkse cyclus. Een veiligheidsmechanisme van de natuur, opdat er geen ongeboren vrucht in een lichaam ontkiemt dat te weinig voeding biedt. Er zijn sportvrouwen die dusdanig veel trainen, hardlopen etc, dat dit bedenkelijke verschijnsel inderdaad optreedt.