Robbie » Specials » Basisbehoeften mens

Essentiële basisbehoeften van de mens, zoals seks en voedsel

Essentiële basisbehoeften van de mens, zoals seks en voedsel Volgens de wet (piramide) van Maslow, tracht ieder mens in dezelfde vaste volgorde de belangrijkste basisbehoeften te bevredigen. De behoefte aan voedsel gaat bijvoorbeeld altijd vóór de behoefte aan schoonheid. Dus als je in een museum hevige trek in voeding of drank krijgt, lukt het niet meer van een schilderij te genieten. En ook seksuele gemeenschap lukt niet met een volkomen lege maag. De behoefte aan geld wordt door Maslow niet genoemd, hoewel je daar wel voedsel mee kunt aanschaffen, en een rijke man ook makkelijker een vrouw aan de haak kan slaan dan een arme sloeber

Primaire basisbehoeften

Veel lichamelijke basisbehoeften zijn er vooral om ons in leven te houden en de soort te laten voortbestaan. Eten, drinken, seks en de behoefte aan veiligheid, zijn onze grootste verlangens en zijn daarom door Maslow terecht als basis van z'n piramide opgenomen. Erkenning en waardering ontvangen is ook een belangrijke basisbehoefte, maar daaraan denken we niet zolang we honger hebben of voor ons leven vrezen.

Volgorde in basisbehoeften

Die behoeftes kennen een prioriteit. Als we honger hebben denken we niet meer aan onze veiligheid, en nemen we risico's om aan eten te komen voor ons en onze kinderen. Maar met volle maag willen we vervolgens eerst een veilig gevoel voordat we zin in seks hebben.

Erkenning en waardering

Ieder mens wil van jongs af aan waardering voor geleverde prestaties, harde werken, studie, ontwikkeling inzicht, aanleg, en allerlei andere goede eigenschappen. Maar we willen ook erkenning voor onze tekortkomingen, de pech die we hadden, het leed dat ons is overkomen. Als dergelijke complimenten, respectievelijk "arm over de schouder" uitblijven, tast dat onze gezondheid aan, zowel in geestelijk als in lichamelijk opzicht. We breken dan misschien de banden met bekenden, raken gefrustreerd, zijn boos. We rusten niet totdat we schadevergoeding, excuses hebben gekregen etc.

Vergeten behoeftes?

Maslow spreekt niet over onze allergrootste behoefte, namelijk het constant inademen van zuurstofrijke lucht. Maar dat komt natuurlijk omdat er meestal geen tekort aan buitenlucht. Terwijl het tevens ook een bewezen feit is dat de behoefte aan muziek en humor, bij de mens eveneens bijzonder sterk is, ook al is het geen essentiële basisbehoefte. Hoewel "de natuur" ons het genot van muziek en de ontspannende relativerende humor wellicht heeft gegeven, om depressiviteit te voorkomen.

Muziek

Het is trouwens een groot wonder dat muzieknoten die in de juiste volgorde en in het juiste ritme ten gehore worden gebracht, ons kunnen ontroeren, of blij maken of opwinden. En ons ontspannen en tot beweging (dansen) brengen. Het is net zo'n mysterie als opgewonden worden door een mooie naakte vrouw of man.

Zonder nacht geen dag

Zonder vloed geen eb, zonder ziekte geen gezondheid en zonder ongeluk geen geluk. Het is triest dat ellende en verdriet (van anderen) nodig zijn om ons prettig en dankbaar te voelen op de momenten dat we zelf geen hinder van dergelijk onheil ondervinden.
Bezuiniging op politie ondermijnt onze veiligheid mijn kijk op

Bezuiniging op politie ondermijnt onze veiligheid

De wet (piramide) van Maslow geeft de volgorde van belangrijkheid aan, van onze eerste levensbehoeften. Onze allereerste levensbehoeften zijn lichamelijke behoeften als voedsel, drinken, slapen e.d. M…
Erkenning en waardering zijn basisbehoeften van ieder mens

Erkenning en waardering zijn basisbehoeften van ieder mens

Eten, drinken, veiligheid, warmte en seks zijn zo ongeveer de belangrijkste primaire basisbehoeften van de mens. Maar vrijwel direct daarna volgt de sterke behoefte aan erkenning en waardering. Als we…
Geluk bestaat dankzij ongeluk, gezondheid dankzij ziekte mijn kijk op

Geluk bestaat dankzij ongeluk, gezondheid dankzij ziekte

Geluk is relatief. We zijn ongelukkig vanwege een aanrijding, maar tevens opgelucht dat we er heelhuids van zijn afgekomen. We vinden dat we te weinig verdienen, maar zijn blij dat we het financieel b…
Met de 80/20-regel sneller inzicht, slimmer en slagvaardiger

Met de 80/20-regel sneller inzicht, slimmer en slagvaardiger

De 80/20-regel (of 20/80-regel) heeft veel invloed op ons. Het is een natuurwet die van toepassing is op mensen en bedrijven. Als je beseft dat de 80/20-regel een realiteit is, geeft het zelfvertrouwe…
Gepubliceerd door Robbie op 25-11-2010, laatst gewijzigd op 01-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties