Robbie » Specials » Allergie

Allergie en hooikoorts, een volksziekte

Allergie en hooikoorts, een volksziekte Het aantal mensen met hooikoorts, astma en andere allergische aandoeningen is veel groter dan vroeger. Niet alleen in absoluut aantal, maar ook procentueel. Zijn luchtvervuiling, erfelijkheid, klimaatverandering e.d. de oorzaak? Het houdt de medische wetenschap, en natuurlijk ook de patiënten, dagelijks bezig. Gelukkig zijn er medicijnen die via inhalers rechtstreeks in de longen de nodige verlichting kunnen bieden ingeval van bijvoorbeeld benauwdheid.

Hooikoorts onderhand epidemie

Allergie, zoals hooikoorts, eczeem, benauwdheid komt niet alleen vaker voor in onze moderne maatschappij, het wordt ook beter als zodanig herkend. Want als je in de 50-jaren veel moest niezen midden in de zomer, werd er vreemd van opgekeken dat iemand met dat mooie weer zo "verkouden" kon zijn. Vandaag de dag wordt hooikoorts enz. veel sneller herkend en erkend, en zijn er in ons rijke westen gelukkig effectieve medicijnen voorhanden.

Hooikoortsseizoen duurt langer door Ambrosia

De van oorsprong uit Noord-Amerika afkomstige Ambrosia is er de oorzaak van dat sommigen tot begin oktober moeten niezen. Hij wordt ook wel "Hooikoortsplant" genoemd. Het is belangrijk contact op te nemen met ambrosiavrij.nu indien u de plant ergens bij u in de buurt waarneemt. Misschien wel in uw tuin.

Medicamenten via inhalator

Was iemand helft vorige eeuw overdag, of nog erger 's nachts, benauwd vanwege allergische reacties in de longen dan waren de medicamenten nog niet zo effectief en moest je je behelpen met drankjes die niet echt hielpen. Als je een klein kind had dat in de nacht benauwd werd, betekende het dat je als opvoeders urenlang je kind op de borst ging kloppen in de hoop dat het slijm in de longen los liet en het piepende hijgen minder werd. Met de komst van het wondermiddel Ventoline was er opluchting bij kinderen en ouders. Weliswaar is Ventoline een symptoom bestrijdend middel, maar daarom niet minder nuttig.

Prijs der vooruitgang?

Personen met allergische aanleg en daaruit voortvloeiende slijmvorming in de longen, waren vóór de ontdekking van de penicilline vaak geen lang leven beschoren aangezien de aandoening dikwijls tot een longontstekingen leidde. Dikwijls een dodelijke ziekte toen de antibiotica nog moest worden uitgevonden. Maar aangezien allergie, astma e.d. vaak een erfelijke kwestie is betekende dat destijds wel dat patiënten werden belemmerd in het produceren van nageslacht (met aanleg voor de kwaal).

Medicijnen altijd mee

Als je kans op acute benauwdheid hebt, vanwege een bepaalde allergie, vergeet dan niet altijd je inhalator met voorgeschreven medicijn, zoals ventoline bij je te hebben. Anders kan er een panieksituatie ontstaan, als je ver van huis bent.
Hooikoortsseizoen duurt langer vanwege Ambrosia

Hooikoortsseizoen duurt langer vanwege Ambrosia

Vervelend voor de paar miljoen mensen in ons land die in meer of mindere mate last hebben van hooikoort: het hooikoortsseizoen duurt namelijk steeds langer. Een veranderend klimaat en de luchtvervuili…
Help! Koffer, bagage of medicijnen kwijt tijdens vakantie

Help! Koffer, bagage of medicijnen kwijt tijdens vakantie

Pech of ongeluk is bij huis al vervelend, maar op vakantie en op reis komt de klap nog harder aan omdat je letterlijk en figuurlijk de weg niet kent. Bij welke instantie moet je aankloppen voor hulp a…
Veel middelen tegen allergie zonder recept verkrijgbaar

Veel middelen tegen allergie zonder recept verkrijgbaar

Veel mensen ondervinden hinder van allergie. Als je er aanleg voor hebt is voorkomen van allergische reacties vrijwel onmogelijk, en er is helaas ook geen geneesmiddel dat je definitief van de allergi…
Feiten over allergie en hooikoorts

Feiten over allergie en hooikoorts

Allergie kan worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo'n 30% van de kans dat iemand allergische klachten krijgt is erfelijk bepaald. Als beide ouders dezelfde vorm van allergie hebben, is de ka…
Medicijngebruik tijdens Ramadam dikwijls probleem

Medicijngebruik tijdens Ramadam dikwijls probleem

Als je geen moslim bent sta je er niet altijd bij stil, maar moslims moeten tijdens de Ramadan niet alleen hun eet- en sekspatroon aanpassen, maar vaak ook hun medicijngebruik. Dat kan echter tot gezo…
Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor Fluimucil

Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor Fluimucil

Bijna iedereen moet af en toe wel eens slijm ophoesten, dat uit de longen afkomstig is. Zeker mensen met COPD hebben daar regelmatig last van. Mag je het slijm eigenlijk inslikken en wat zegt de kleur…
Bijwerkingen van ontstekingsremmers (corticosteroïden)

Bijwerkingen van ontstekingsremmers (corticosteroïden)

Personen met een chronische longziekte zoals astma, krijgen vaak ontstekingsremmers (corticosteroïden) voorgeschreven. Meestal in inhalatievorm en soms in tabletvorm. Wie de bijsluiter van het medicij…
Longverpleegkundige is expert op gebied astma, COPD en apneu

Longverpleegkundige is expert op gebied astma, COPD en apneu

Jeuk aan neus en ogen, gesnotter, een loopneus of juist verstopte neus, en benauwdheid. Allemaal bekende klachten voor mensen met allergie. Na de pollen in het voorjaar is in het najaar de huisstofmij…
Goed inhaleren van geneesmiddelen niet altijd makkelijk

Goed inhaleren van geneesmiddelen niet altijd makkelijk

Ogenschijnlijk lijkt het inhaleren van geneesmiddelen een eenvoudige zaak. Maar in de praktijk van alle dag blijkt het goed inhaleren van geneesmiddelen verre van simpel te zijn. Zelfs personen die aa…
Hoestpoli helpt mensen met chronische hoest

Hoestpoli helpt mensen met chronische hoest

Een droge kriebelhoest of een stevige rochel. Bulderen als een zeehond of een akelig kuchje. De ene hoest is de andere niet. Waar komt die hoest vandaan. En wat is er aan te doen als het chronische ho…
Belangrijke feiten over hooikoorts

Belangrijke feiten over hooikoorts

Een naderend voorjaar is voor velen een aangename afsluiting van een koude periode. Maar er is een categorie mensen die er niet zonder zorgen aan kan denken, want het voorjaar gaat voor hen gepaard me…
Gepubliceerd door Robbie op 06-09-2010, laatst gewijzigd op 20-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties