Angst vaak slechte raadgever, maar vaak ook een hele goede
De emotie angst kan zowel nuttig zijn als hinderlijk. Angst voorkomt namelijk dat we onverantwoorde risico's nemen. Maar angst werkt soms ook gevaarlijk verlammend, bijvoorbeeld in de vorm van onterechte hoogtevrees, waarbij we er weinig mee opschieten dat we op die hoge berg gaan trillen. Ons verstand moet ons daarbij in het gareel houden. En vooral plankenkoorts en angst voor spreken in het openbaar moeten we niet accepteren, en met goede adviezen beheersen, opdat het onze prestatie en loopbaan niet in de weg staat.
Hoogtevrees
Hoewel we de emotie angst niet altijd in de hand hebben, moeten we via ons verstand toch proberen de aanleiding in het juiste perspectief te plaatsen. Hoogtevrees is een typisch voorbeeld van een angst die vaak eerder een tegengesteld effect heeft. Want als we op die hoge ladder gaan bibberen, verhoogt dat onze veiligheid natuurlijk juist niet. Ons verstand moet ons vertellen dat we niet kunnen vallen op die hoge berg, omdat we beneden ook nooit zomaar omvallen. Dat neemt niet weg dat ons gevoel vaak sterker is dan ons verstand en we de knop van de onterechte angst vaak niet kunnen uitzetten. Zoals ook blijkt bij gillende personen vanwege een volkomen onschuldige muis of spin.
In bed lijkt alles erger
Ga 's nachts in bed niet tobben over problemen, zorgen en angsten, want in liggende hulpeloze toestand lijken al onze problemen veel erger dan ze in werkelijkheid zijn. Daarbij komt dat een slechte nachtrust ook geen oplossing voor onze zorgen biedt. Probeer het piekeren in bed te vermijden, omdat we de volgende dag bij daglicht, de zaken beter in het juiste perspectief kunnen plaatsen.
Spreken in het openbaar
Een volle zaal toespreken is niet eenvoudig en kan ons angst inboezemen. Bedenk dat je niet de enige bent en dat menige ervaren spreker nog altijd diep moet zuchten voordat hij/zij van wal steekt. Gezonde spanning houdt ons trouwens ook alert en zet ons op scherp. Belangrijk om ons zeker te voelen is een goede voorbereiding, en als je uit je hoofd of van een spiekbriefje de redevoering houdt, kan het een geruststellend gevoel geven om evengoed de totale toespraak woord voor woord te hebben uit geschreven, zodat je in geval van nood daarop kunt terugvallen.
Een deskundige raadplegen
Als de angst abnormale proporties aanneemt, kan het helpen daar met een ander over van gedachten te wisselen. Er is tegenwoordig een medicijn tegen onterechte angst beschikbaar. En wat ook mogelijk is dat je de aanleiding bespreekt met telefonische hulpdienst Sensoor die 24 uur per etmaal beschikbaar is. (zie Sensoor.nl)