Robbie » Specials » Energie besparen

Minder stookkosten door slim energie te besparen in uw huis

Minder stookkosten door slim energie te besparen in uw huis Toen eind jaren '60 Nederland massaal overschakelde van olie, kolen en stadsgas naar aardgas, kostte dat aardgas voor de burger een dubbeltje (omgerekend ca. 0,05 eurocent) per kubieke meter. Zelfs als dat nu gecorrigeerd wordt met de inflatie, was het toentertijd spotgoedkoop. Dat voordelige aardgas was de reden dat burgers destijds gretig kookfornuis en oliekachel, lieten ombouwen of vervangen door aardgasgestookte apparatuur. Energiebesparing was nog geen hot item, hoewel de uitdrukking: "er warmpjes bijzitten" wel aangeeft dat stookkosten voor Jan Modaal ook destijds een behoorlijke kostenpost vormde.

Feiten en fabels over energiebesparing

Het is ons inmiddels bekend dat 's-avonds de gordijnen dicht, je huis goed isoleren, en een graadje lager stoken veel besparing oplevert. Maar er zijn nog enkele minder bekende nuttige weetjes, zoals het feit dat je het met warme voeten eerder behaaglijk hebt, hetgeen in het voordeel van vloerverwarming en vloerisolatie pleit. En er wordt helaas meestal de halve waarheid verkondigd over spaarlampen.

Vloerverwarming

Als onze voeten warm zijn, is al snel ons hele lichaam warm. Daartegenover kunnen we nog zo'n dikke trui aantrekken, maar zolang onze voeten koud zijn voelen we ons niet behaaglijk. Dat verklaart waarom je de kamerthermostaat een graadje lager kunt zetten, als je vloerverwarming in je woonkamer hebt.

En als je nog een ongeïsoleerde vloer hebt is het nuttig een speciaal bedrijf via de kruipruimte isolatie te laten aanbrengen aan de onderkant van je vloer. Dat verdient zich na een aantal jaren terug vanwege minder warmteverlies via de vloer naar de kruipruimte.

Energiebesparende lampen

Een lamp zet het grootste deel van de verbruikte energie (stroom) in warmte om en niet in licht. Bij spaarlampen is dat ook zo, alleen is de verhouding wat gunstiger. Maar is het eigenlijk wel energieverlies al die ongevraagde warmte. Natuurlijk niet, want in 90% van de tijd dat we thuis de lampen aan hebben is er ook behoefte aan warmte. En warmte die uit de lamp komt hoeft niet uit de cv-ketel te komen. Dus het is niet de hele waarheid die ons voorgehouden wordt.

Meubelboulevard en warenhuis spaart energie

Elke keer als u tijdens lente of zomer langdurig een gebouw binnenstapt, zoals keukenhandel, autoshowroom, museum of ziekenhuis, moet u zich afvragen of u dat bezoek niet beter kunt uitstellen totdat het vriest. Je kunt daarmee honderden euro's aan stookkosten besparen als je dat doet terwijl je thuis de thermostaat op 14 i.p.v. 20 graden hebt afgesteld. Dus gun uzelf die korting op een wintervakantie.
Vloerverwarming via de CV-ketel of op elektriciteit ?

Vloerverwarming via de CV-ketel of op elektriciteit ?

Het is bewezen dat vloerverwarming in veel situaties de meest ideale vorm van verwarmen is. Hoewel vloerverwarming op elektriciteit over het algemeen duurder in gebruik is dan vloerverwarming die op d…
Spaarlampen besparen alleen in juli en augustus energie

Spaarlampen besparen alleen in juli en augustus energie

Besparen op het elektriciteitsverbruik in de woonvertrekken, als de kachel aan is (september t/m mei) heeft veel minder nut dan wordt gesuggereerd. Omdat bij alle elektrische apparaten de elektrische…
Veel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaar

Veel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaar

In mei, september en oktober kunnen we vaak niet volledig zonder de kachel of centrale verwarming. Vooral in de avonduren tijdens het stilzitten is er dan behoefte aan warmte uit radiator of kachel. M…
Dagelijks veel geld en energie besparen in uw keuken

Dagelijks veel geld en energie besparen in uw keuken

Geld besparen op het energieverbruik in de keuken kost geen moeite, en maakt het eten er niet minder lekker op. Wen je daarom een paar simpele gewoontes aan, en spaar voortaan maandelijks ongemerkt aa…
Gepubliceerd door Robbie op 28-07-2010, laatst gewijzigd op 23-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ri, Pixabay