Voordeliger en prettiger autorijden door slimmer gebruik
Toen de meester van de lagere school in 1955 in de klas vroeg, wiens vader een auto had, staken slechts twee kinderen hun vinger op. Van luxe artikel in 1955 tot gebruiksartikel nu, maar wel met haken en ogen. Zoals APK, verzekering, parkeerregels, verkeersovertredingen, motorrijtuigenbelasting enz. We gaan soms ook slecht voorbereid op vakantie. Want we gaan bij een Duitse benzinepomp tanken en weten niet dat Euro-95 daar "Super" heet. Ook niet dat o.a. in Frankrijk een alcoholtester, veiligheidshesjes en gevarendriehoek verplicht in de auto horen te liggen.
Autogebruik
We hebben ons te houden aan een groot aantal regels. Enerzijds op het gebied van correct verkeersgedrag en anderzijds als het gaat om allerlei benodigde papieren, die een beperkte houdheidsdatum hebben. Dat hebben we er graag voor over, zolang het enige vervoermiddel dat voor ons gevoel met de auto kan wedijveren het vliegtuig is.
Financiering van de nieuwe auto
Voor een auto wordt meestal een persoonlijke lening bij een bank afgesloten, en soms lukt het om daarvoor de hypotheek te gebruiken, wat aanzienlijk in rente scheelt. Maar als je spaargeld hebt kun je dat gezien de lage rentestand beter aanspreken.
APK-verplichtingen
Je kunt een boete krijgen als je auto niet tijdig APK-gekeurd is, ook al gebruik je de wagen niet. Het simpele feit dat je een kenteken op je naam hebt staan geeft de verplichting dat de auto altijd APK-goedgekeurd is en bovendien WA-verzekerd is. En dat de motorrijtuigenbelasting wordt voldaan. De dienst wegverkeer (RDW) controleert minstens eens per jaar of een voertuig verzekerd is en of het voertuig over een geldige APK beschikt. Forse boetes worden afgegeven indien je de wet op dit punt overtreedt
Schorsen
De enige optie om geen boetes te betalen, als je geen gebruik maakt van de auto, is om het kenteken te schorsen. Tijdens de schorsing vervalt de verzekeringsplicht en de APK-verplichting. Uiteraard hoeft er dan ook geen wegenbelasting te worden betaald. Maar dan mag je auto niet op de openbare weg. Dus voor de deur parkeren op de openbare weg is er dan niet bij. Zo'n schorsing moet jaarlijks verlengd worden en dat kost elke keer opnieuw geld. Schorsen kan bij een postkantoor of via rdw.nl (uitstel van APK-plicht)
Parkeerovertredingen
Zet nooit je auto daar waar het niet mag, ook niet om snel iets voordeligs in de Aldi te kopen, want € 58,- kan het al snel zijn. Parkeerovertredingen zijn in wettelijk opzicht geen verkeersovertredingen. Het zijn in feite belastingheffingen van de gemeente. Let ook op dat je nooit per ongeluk, al is het maar met 1 wiel een invalide-parkeerplaats betreedt, want het kost je honderden euro's.
Top-3 Wegenwacht
In 2014 rukte de wegenwacht het vaakst uit voor:
- defecte accu
- lekke band
- defecte dynamo
Maar deur op slot terwijl de sleutels in de afgesloten wagen liggen, staat op nummer 5.
Noodpakket aan boord
Als je ooit na een dag hard werken, op weg naar huis, onverwacht twee uur in de file hebt moeten staan weet je voor altijd dat het verstandig is iets eetbaars bij je te hebben. Maar je kunt zo'n vertraging ook op een snikhete dag hebben, en dan is een fles mineraalwater geen overbodige luxe. Denk in dit opzicht ook altijd na als je met kleine kinderen of verzwakte ouderen een rit gaat maken.
Huisdieren aan boord van auto
Vooral honden kunnen ziek of overspannen worden tijdens een autorit. Test dat uit voordat u ze mee neemt voor een lange rit.