Robbie » Specials » Bacterien

Bacteriën bepalen vaak of we dood gaan of blijven leven

Bacteriën bepalen vaak of we dood gaan of blijven leven Bacteriën, bepalen vaak of we gezond zijn, in leven blijven of dat we in vroegtijdig stadium sterven. Zonder bijvoorbeeld de essentiële spijsverteringsbacteriën in onze darmen, zouden we snel het loodje leggen. Aan de andere kant zijn dergelijke micro-organismen er vaak ook de oorzaak van dat we een bacteriële infectie oplopen en ziek worden.

Definities van een bacterie

Bacteriën zijn eencellige micro-organismen, dusdanig klein dat ze uitsluitend via een microscoop te zien zijn. Ze kunnen zich door deling razendsnel vermeerderen. Tevens zijn ze in staat stoffen in andere vormen om te zetten. Ze vervullen een belangrijke functie in de natuur en zijn ook essentieel voor de spijsvertering. Helaas kunnen ze soms ook ziekten veroorzaken. Van de vele miljoenen soorten zijn er tot dusverre zo'n 10.000 beschreven.

Spijsvertering

Bepaalde bacteriën zorgen er weliswaar voor dat we soms ziek worden, maar andere soorten bepalen tevens dat we in leven blijven. Wat dat betreft zijn we dankbaarheid verschuldigd aan de spijsverteringsbacterie. Hoewel het enige dat zo'n gezonde spijsverteringsbacterie in ons darmstelsel doet, uit eten, poepen en voortplanten bestaat. Een ogenschijnlijk eenvoudig werkje dat er echter wel voor zorgt dat we dank zij onze darmflora heel oud kunnen worden. En wij ons op onze beurt ook kunnen voortplanten.

Ons bestaan op Aarde

Als je het goed bekijkt doet een mens op aarde niet zo heel veel anders dan die bacterie in onze darmen. Evenals die miljoenen micro-organismen in ons darmstelsel proberen ook wij in leven te blijven door te eten en veiligheid te zoeken. En we produceren eveneens nageslacht. Welk groot universeel "lichaam" (stelsel) zou de mens, samen met de andere flora en fauna op aarde, in stand houden?

Medische vooruitgang

Indien een mens vroeger een bacteriële longontsteking opliep, overleed die daardoor meestal. Maar sinds de ontdekking van het antibioticum penicilline is longontsteking gelukkig te genezen. Dat heeft wel als "bijwerking" dat longontstekingsgevoelige personen nu in leven blijven, die daardoor de gelegenheid krijgen zich voort te planten. Dus hun "longontstekingsgenen" door te geven aan hun nageslacht. In dat opzicht is aan de medische vooruitgang ook een risico verbonden. Want doordat wij, dankzij allerlei verschillende antibiotica, mensen meer in staat stellen hun verschillende erfelijke zwakheden door te geven, wordt de wereld bevolking er vermoedelijk niet sterker op.

Het is slechts een constatering, geen mens die anders zou willen.
Worminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderen

Worminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderen

Zodra de letter R weer uit de maand is, krijgt onze gezondheid vaak een goede impuls. Maar het mooie zomerweer kent ook nadelige risico's voor de gezondheid, vooral voor kleine kinderen als ze buiten…
Dit is de zin van ons bestaan, of je het leuk vindt of niet mijn kijk op

Dit is de zin van ons bestaan, of je het leuk vindt of niet

Waarom ben ik op aarde. Wat is de zin van het leven, het nut van ons bestaan, de bedoeling van al het verdriet. Godsdiensten geven een antwoord, maar niet overtuigend. De mens lijkt niet veel meer dan…
Medische vooruitgang leidt tot ondergang van de mens

Medische vooruitgang leidt tot ondergang van de mens

De mens beschikt over veel medicijnen en technieken die ons in geval van ziekte in leven houden. Een hele vooruitgang in vergelijking met vroeger, waar een ieder blij mee zal zijn. Maar er is ook een…
Verkeerde bacteriën in de voeding schaden de gezondheid

Verkeerde bacteriën in de voeding schaden de gezondheid

Dat bepaalde gezonde bacteriën in ons voedsel nuttig kunnen zijn is overbekend. Maar er zijn ook veel soorten bacteriën die een slechte uitwerking kunnen hebben op onze gezondheid. Veelal is het een k…
Gepubliceerd door Robbie op 06-09-2010, laatst gewijzigd op 10-07-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay