Over bilnaad, stoelgang, ontlasting, obstipatie en diarree
De wijze waarop, en de toestand waarin onze uitwerpselen ons lichaam verlaten, is geen populair onderwerp voor gesprek. En we zullen wat betreft het onderwerp ontlasting en anus altijd wel een bange poeperd blijven. Bioloog Midas Dekkers heeft destijds een taboe doorbroken, door een boek te schrijven waarin poep en poepen centraal staat. Logisch want het doen van onze behoefte is net zo normaal als eten, en geeft vaak evenveel lusten en lasten.
Faecaliën
Een duur woord voor uitwerpselen, ontlasting, poep, drollen, kak, drek en nog een aantal synoniemen, die we eerder stiekem dan openlijk in de mond durven nemen. Ondanks dat het produceren en uitwerpen via de anus van ontlasting een taboeonderwerp is, speelt het doen van onze grote behoefte dagelijks een belangrijke rol. Want er hoeft maar iets te haperen of te hinderen in dit natuurlijke uitscheidingsproces en ons dagelijks leven wordt er gelijk door belemmerd. Obstipatie, diarree, aambeien, bloed bij ontlasting zijn schrikbeelden.
Het reinigen van de bilnaad
Vreemd dat we in onze westerse wereld nog onze billen reinigen op middeleeuwse wijze via het uitsmeren van ontlastingsresten over een deel van ons harige achterwerk. Het veroorzaakt niet alleen onsmakelijke remsporen in onze onderbroek, maar ook een stinkende plakkerige omgeving. Zeker in de zomer een primitief onhygiënisch gebeuren dat in schril contrast staat met de overdreven verzorging van andere lichaamsdelen, getuige de honderden verschillende cosmetische crèmes, zalfjes en andere dure smeerseltjes. Wat dat betreft gaat men in andere dikwijls eenvoudiger landen heel wat zindelijker te werk, want in heel Turkije kom je geen toiletpot tegen zonder dat er een zo'n billensproeier is gemonteerd om ons achterwerk doeltreffend te reinigen na het doen van de grote boodschap. Dat voorkomt ook menige pukkel op die plek. En in Frankrijk komen we natuurlijk overal het bidet tegen.
Vochtig toiletpapier is een poging in de goede richting, maar niet meer dan dat. Het mag in principe door het riool worden gespoeld, maar let op dat sommige vochtige doekjes, zoals babydoekjes het riool kunnen verstoppen. Raadpleeg daarvoor de verpakking.
Handen wassen
Overdreven vaak en zinloos onze handen wassen doen we wel, terwijl op elke deurkruk die we vasthouden evenveel vieze bacteriën voorkomen. Zo is ook recent vastgesteld dat in een schaaltje pinda's op een gemiddelde cafétafel of bar, zo'n 9 verschillende urineresten zijn te vinden. Allemaal afkomstig van mensen die keurig hun handen wassen. En van een beetje viezigheid gaat trouwens geen mens dood, zoals onze kinderen bewijzen die dagelijks allerlei viezigheid in de mond nemen.
Jeuk in de bilnaad
Ook als je hygiënisch te werk, gaat kun je overvallen worden door jeuk in en bij de bilnaad. Meestal zijn het rode plekken of pukkeltjes die de overlast verzorgen. Je kunt proberen de jeuk te bestrijden door op de huid wat zinkzalf, sudo-crème, of betadine jodiumzalf te smeren. Baadt het niet dan schaadt het niet.