Veel geld besparen, o.a. door met vorst de deur uit te gaan
Tot circa 1960 was het modale wekelijkse inkomen geen vetpot en moest men "elk dubbeltje", omkeren alvorens uit te geven. Het was de tijd van de Tomado langwerpige spaartrommels met geldgleuven om geld te sparen voor gas, elektra, verzekeringen, begrafenisfonds enz. In het huishoudboekje werden alle wekelijkse uitgaven bijgehouden. Grappig dat veel bespaartips van vroeger nog steeds veel geld op leveren. En met vrieskou op visite gaan bespaart heel veel stookkosten.
Besparen kan ook een sport zijn
Vandaag de dag is besparen nog steeds een hot item. Weliswaar heeft het oude spaartrommeltje plaats gemaakt voor onze bankrekening, maar de noodzaak om op de kleintjes te passen is er nog steeds. Soms is het best wel een sport om met weinig uit te komen en tevens nog wat over te houden voor echt leuke dingen. Wat maakt het trouwens uit om wat sla-olie bij de pindakaas te doen en zodoende veel meer boterhammen te kunnen besmeren. Maar we blijven ook kritisch, want besparen we nu echt zo veel met die spaarlampen?
Besparen op stookkosten
Het meeste bespaar je op je gasrekening door tijdens de vorst de kamerthermostaat op 12 graden af te stellen en je huis te verlaten. Om dan zoveel mogelijk gratis te profiteren van:
- Behaaglijke warmte in warenhuizen als, Ikea, Beijenkorf, Hema, kleding- en schoenenzaken, bouwmarkten e.d.
- Ook lekker warm in medische ruimten zoals polikliniek, inloopruimte van het ziekenhuis, vaak ook gratis kranten te lezen. Bovendien is het extra prettig om daar lekker te zitten en van warme chocolade te genieten als je zelf niet bij de specialist op spreekuur hoeft.
- Tevens gratis lectuur in de openbare leeszaal, en ook goedkope koffie e.d. Dikwijls in zo'n bibliotheek ook een speelruimte om met de (klein)kinderen te vertoeven.
- De hotellobby van een groot internationaal hotel biedt behalve warmte ook gezelligheid en vertier.
- Bij hamburgerketens kun je natuurlijk ook lange tijd doorbrengen op één consumptie.
Elke keer als je dus de neiging hebt om in de zomer een winkelbezoek te doen, denk je na of je dat niet veel slimmer kunt uitstellen tot hartje winter. Dus ook in de winter op vakantie gaan i.p.v. zomers geeft in feite een korting op je vakantiebudget. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Neem ook geen vrouw die uit de tropische streken komt en een hoge kamertemperatuur eist, maar liever een uit IJsland, Alaska of Groenland.
Geld als water
Met water kunnen we heel wat besparen op onze huishoudkosten. Menige frisdrank of vruchtensap is zo zoet, dat je als ware vanzelf behoefte hebt om de drank met water aan te lengen. Zo heb je heel makkelijk drie pakken voor de prijs van twee. En dat zelfde geldt voor vruchtenyoghurt, die je d.m.v. water heel eenvoudig kunt verdunnen tot heerlijke drinkyoghurt. Lekker en goedkoop vooral in de zomer met veel dorstige kindermondjes. En het heeft ook opvoedkundige waarde voor je kind en het bespaart op het kindergebit
Printers
Printers zijn spotgoedkoop en worden wellicht onder de kostprijs verkocht, omdat de fabrikant weet dat de winst alsnog binnenstroomt zodra er dure inktcartridges moeten worden aangeschaft. Gelukkig gaat menige consument naar een inktvulstation om de kosten te drukken. Maar als je (vrijwel) nooit in kleur afdrukt, kijk je vreemd op dat je ook geen zwart/wit meer kunt afdrukken zodra de kleurencartridge leeg of uitgedroogd is. Maar ook daarvoor is een slimme truc.
Ruzie over het uitgavenpatroon
Geld vormt vaak een bron van conflicten binnen een relatie. Als de een zuinig van aard is en graag spaart voor onverwachte uitgaven, terwijl de ander impulsief allerlei onnodige spullen koopt, kun je wachten op ruzie. Rustig bepraten en enige inschikkelijkheid en goede wil van beide kanten zal de oplossing moeten bieden.
Lichaamsgewicht van invloed op besteedbaar inkomen
Het is heel simpel: iemand van 60 kg heeft de helft minder alcohol nodig om even gezellig aangeschoten te worden als iemand die 120 kg weegt.