Robbie » Specials » Burn out

Werknemer steeds vaker getroffen door burn-out

Werknemer steeds vaker getroffen door burn-out Stress op het werk is momenteel beroepsziekte nr.1, want ruim een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen. Het gemiddelde ziekteverzuim van een werknemer met een burn-out is maar liefst een half jaar. Een gigantische schadepost, niet alleen voor de gezondheid van de zieke werknemer, maar ook voor het bedrijf waar hij/zij werkt.

Overspannen

Als het economisch niet zo goed gaat op het werk, neemt het aantal burn-out gevallen dikwijls toe. Dat is verklaarbaar, want als je baan of je bedrijf gevaar loopt, ben je eerder geneigd er nog een schepje boven op te doen. Maar als je normaal al pittig doorwerkt is het weliswaar loyaal om het tempo nog verder op te voeren, maar het lost geen problemen op. Integendeel je kunt er goed overspannen van raken, waar je werkgever ook alleen maar de nadelen van ondervindt.

Te hoog tempo funest

Van hard werken wordt niemand ziek, maar van te hard wel. In meerdere opzichten is constant in te hoog tempo werken funest. Niet alleen voor je gezondheid maar ook voor je functioneren binnen de onderneming. Je kunt het vergelijken met hardlopen. Een sprintje trekken is kort en hevig en daarom niet te vergelijken met een halve marathon lopen. Als je denkt dat sprinttempo langere tijd vol te kunnen houden heb je het mis. Bovendien krijg je evengoed bikkelhard verwijten als je fouten maakt. Niemand heeft er boodschap aan dat die drukfout in die dure folder veroorzaakt is omdat jij weken van 50 uur maakte.

Perfectionisme ook fout

Om in plaats van een ruim voldoende (het cijfer 7) een 8 of 9 te willen halen, moet je ongeveer twee keer zo hard werken en alles dubbel controleren. Ga altijd na of een dergelijke extra inspanning wel gewaardeerd wordt en in verhouding staat met het resultaat. Een taalfout in een brief is namelijk veel minder erg dan in een advertentie of folder. Sommige onvolkomenheden doen er echt niet toe. Wees geen controlefreak, want je gezondheid is belangrijker.

Blijf zo veel mogelijk aan het werk

Ga zo snel mogelijk na je instorting weer aan de slag. Uiteraard in een tempo en in de hoeveelheid waarin jij je prettig voelt. Al is het maar 2 dagen per week dat je een ochtendje langs komt. Om aansluiting en zelfvertrouwen te houden, opdat jij je prettig voelt.

Goede nachtrust

Een verkwikkende nachtrust is natuurlijk essentieel. Ga in bed niet piekeren, want alle problemen lijken in liggende toestand nog groter dan ze in werkelijkheid zijn. Ga er liever even uit om wat te drinken of even een tijdschrift te bladeren. Probeer ook nooit zaken die je te binnen schieten te onthouden, want dan lukt slapen zeker niet. Een pen en een papiertje naast je bed, voor het eventueel noteren van dingen die je de volgende dag moet doen is verstandiger.

Sporten

Als je na een dag hard werken geestelijk vermoeid thuiskomt kun je op de bank gaan liggen, maar je maakt je hoofd het beste leeg door je lichamelijk te gaan inspannen. Van een stukje hardlopen ontspan je beter, dan van hangen voor de TV. Door even lekker te zweten en aan je lichamelijke conditie te werken, knap je geestelijk enorm op. Het ontspant en komt ook je nachtrust ten goede.

Andere oorzaken

Behalve de hierboven beschreven werkdruk zijn er vanzelfsprekend nog andere oorzaken voor werkstress, bijvoorbeeld pesten, ongewenst gedrag (binnen of buiten het bedrijf), te weinig autonomie op het werk.
Foutloos presteren onder druk en stress, ondanks onzekerheid

Foutloos presteren onder druk en stress, ondanks onzekerheid

Presteren onder druk is vaak moeilijk. Als er grote belangen op het spel staan wordt het zelfs lastig om de simpelste dingen foutloos te doen. Iedereen kent wel het gevoel van examenvrees. Of spreekan…
Oplossing voor je slapeloosheid t.b.v. een gezonde nachtrust

Oplossing voor je slapeloosheid t.b.v. een gezonde nachtrust

Eén op de vier mensen vanaf 12 jaar ondervinden slaapproblemen, (mannen 21% en vrouwen 29%). Het meest voorkomende slaapprobleem is chronische slapeloosheid (insomnie). Chronische slapeloosheid kan on…
Bescherm je gezondheid, voorkom overspannenheid en burn-out

Bescherm je gezondheid, voorkom overspannenheid en burn-out

Er is een grens tussen "lekker" druk en echt veel "te" druk. Maar waar ligt die grens opdat je uiteindelijk niet met een burn-out te maken krijgt. Er zijn zaken die je in acht moet nemen om overspanne…
Blijf aan de slag bij burn-out en overspannenheid

Blijf aan de slag bij burn-out en overspannenheid

Naar schatting zitten ca. 300.000 werknemers thuis als gevolg van stress, burn-out of andere klachten van psychische aard. Als je bent getroffen door een burn-out, heb je vaak een lange weg te gaan om…
Zo haal je die voortdurende stress en onrust uit je lijf

Zo haal je die voortdurende stress en onrust uit je lijf

Gespannenheid kan door oorzaken ontstaan, die we zelf niet in de hand hebben. Maar als het gaat om stress, veroorzaakt door tijdsdruk op het werk of thuis, kunnen we vaak wel invloed uitoefenen. Er zi…
Liever een vakbekwame collega dan een aardige collega mijn kijk op

Liever een vakbekwame collega dan een aardige collega

Je kunt een collega hebben die sociaal is en vriendelijk. Maar als die collega niet capabel is, en daarom voor extra werk zorgt, is het toch moeilijk hem aardig te vinden. Vooral niet als je bonus erv…
Nervositeit, ongegronde angst en stress onder controle

Nervositeit, ongegronde angst en stress onder controle

Gespannenheid en nervositeit zijn niet uit ons bestaan weg te denken. Stress en zenuwachtigheid horen bij het leven. Maar als spanning en stress wekenlang aanhouden kunnen ze wel een risico vormen voo…
Gepubliceerd door Robbie op 28-02-2012, laatst gewijzigd op 20-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.