Robbie » Specials » Dikke kinderen
Robbie: Informatie van A tot Z

Voorkom overgewicht bij uw kind, ook ivm pesten

Voorkom overgewicht bij uw kind, ook ivm pesten Jammer wanneer je reeds als kind te dik bent, want hoe moet dat als je straks volwassen wordt. Het is duidelijk dat je dan met je lichaamsgewicht geen eerlijke start hebt. Zolang er geen medische oorzaak is, ligt de verantwoordelijkheid voor het overgewicht van een kind natuurlijk bij de opvoeders. Wat kunnen verstandige ouders doen en laten om het kind een gezond gewicht te laten krijgen? Het goede voorbeeld geven is o.a. erg belangrijk. Voorkom dat je kind reeds op jonge leeftijd obesitas krijgt, met alle gezondheidsrisico´s van dien.

Pestgedrag

Jonge kinderen die te dik zijn worden eerder door andere kinderen gepest, maar pesten zelf ook vaker. Dat bleek uit onderzoek in 2014 van het Erasmus MC en de GGD te Rotterdam. Maar behalve het geestelijk welzijn, zijn er ook de lichamelijke gezondheidsvoordelen die de noodzaak vormen om het gewicht van uw kind onder controle te houden.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht wil zeggen dat het aantal kilo's in overeenstemming is met de lengte. Dat is ook essentieel voor zoon of dochtertje opdat ze zich goed kunnen bewegen, kunnen ontwikkelen, en later minder kans op overgewicht hebben bij hun volwassenheid.

Of het gewicht van het kind o.k. is valt te zien op voedingscentrum.nl. aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Als de BMI van een kind veel te hoog is, vraag dan advies aan een deskundige. Maar minder eten en meer laten bewegen zijn maatregelen waar je zelf reeds mee kunt beginnen.

Gezonde drinkgewoontes

Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw werd je door je ouders naar de kraan gestuurd om je dorst te lessen met gezond drinkwater. Er was eenvoudig geen geld voor dure vruchtensappen en limonades. Bijkomend gevolg daarvan was dat je als kind aanzienlijk minder dikmakende suikers binnenkreeg. Natuurlijk is het in onze moderne tijd niet eenvoudig om alle frisdranken uit te bannen, want een kind kan natuurlijk niet begrijpen waarom hij niet, en z'n vriendjes en vriendinnetjes dat lekkers thuis wel krijgen.

Een slimme tussenoplossing is om vruchtensappen en andere limonades sterk met water te verdunnen. Een kind heeft amper het smaakverschil in de gaten en behalve dat het veel gezonder is, bespaart het ook aanzienlijk op het huishoudgeld, omdat je twee pakken fris voor de prijs van één hebt. Datzelfde kun je trouwens ook doen met zuivelproducten als vla en yoghurt. Door zo'n pak dikke vla met minstens 30% water aan te lengen, maken we op voordelige manier de meest heerlijke en gezonde drinkproducten.

Goede voorbeeld

Opvoeden is vaak een kwestie van het goede voorbeeld geven, en dat geldt natuurlijk ook als het om alcoholconsumptie, roken, bewegen, en eten gaat. Dus ook als het u zelf betreft denk dan aan de volgende goede voorbeelden in de nabijheid van uw kinderen:
  • Neem (ook zelf) kleine porties gezonde voeding met groente, fruit. Brood met gezond beleg.
  • Veel water drinken, of karnemelk en zo min mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol
  • Fietsen, wandelen en sporten i.p.v. op de bank te hangen is ook voor u erg gezond.
  • Verenig het nuttige met het aangename door samen met uw kind een stuk in de natuur of in de stad te wandelen of fietsen, en uw kroost te wijzen op alle interessante dingen die er te zien zijn. Samen een potje (voet)ballen en op die manier stevig bewegen en lekker transpireren mag natuurlijk ook.
Durf nee te zeggen tegen je kind, voor z'n eigen bestwil

Durf nee te zeggen tegen je kind, voor z'n eigen bestwil

Volgens recent onderzoek worden veel kinderen dusdanig verwend dat het tot ongewenste problemen leidt. Ouders die te weinig "nee" zeggen berokkenen het kind meer schade dan ze denken. "Ja" zeggen is v…
De hoofdoorzaken van overgewicht bij het opgroeiende kind

De hoofdoorzaken van overgewicht bij het opgroeiende kind

Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor opgroeiende kinderen. Helaas signaleren we ook bij jongeren steeds vaker overgewicht. We voorkomen terecht dat ze gaan roken of aan de alco…
Overgewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoonten

Overgewicht en obesitas bij kind door foute drinkgewoonten

In onze moderne consumptiemaatschappij is er eten en drinken in overvloed. Kinderen profiteren daarvan, maar zijn evenzeer de dupe van het grote, dikwijls ongezonde, aanbod. Vooral suikerhoudende dran…
Gepubliceerd door Robbie op 22-04-2014, laatst gewijzigd op 21-05-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Voedingscentrum.nl
Schrijf mee!