Robbie » Specials » Kindveilige woning

Zorg dat je (klein)kind geen onnodige risico's loopt

Zorg dat je (klein)kind geen onnodige risico's loopt Kleine kinderen kun je eigenlijk alleen maar volkomen uit het zicht laten indien ze veilig in de box spelen of in bedje liggen. Zodra ze echter over de grond gaan kruipen, kun je ze absoluut niet meer zonder constant toezicht laten. Geen ogenblik zelfs! Want voordat je het weet zitten de vingertjes tussen de deur beklemd, lopen ze ernstige brandwonden op door hete thee, of lopen ze met je autosleutel de deur uit.

Gevaren in huis

Als je kleine kinderen over de vloer hebt, mag je aandacht geen moment meer verslappen, want er liggen vele risico's op de loer.
Je zou er als ouders of grootouders overspannen van kunnen raken, maar je kunt wel degelijk wat nuttige voorzorgsmaatregelen nemen, die de risico's verkleinen, waardoor je niet constant overbezorgd hoeft te zijn en meer van je (klein)kinderen kunt genieten.
Het voorkomt ook dat je op een gegeven moment schuldgevoelens krijgt, indien er onverhoopt toch wat gebeurt.

Vinger tussen deur

Het ergste dat je als volwassene kunt overkomen is dat je de deur dicht doet en zo'n kleintje z'n handjes ergens bij de scharnieren heeft zitten. Maar als de hete thee over een kind gaat, of de steelpan als gevolg van gevaarlijk plaatsen op het fornuis, er van af valt kun je de rest van je leven eveneens schuldgevoel houden. Dat zelfde geldt als ze aan het snoer van de gloeiend hete waterkoker trekken.

Alles in de mond

Kleintjes stoppen alles in hun mond. Let daarom op dat dit geen gevaarlijke stoffen of voorwerpen kunnen zijn. Laat je spullen niet nodeloos op kinderhoogte slingeren en voorkom ook dat ze van de verkeerde dingen gaan snoepen. Een medicijnkastje op onbereikbare hoogte en vooral alert op wasbenzine, verfverdunner e.d. Bewaar die gevaarlijke vloeistoffen op een plaats waar de kinderhandjes niet bij kunnen.
Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderen

Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderen

Brandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige brandwonden veroorzaakt door hete thee. Vaak zijn het brandwonden aan borst en hals…
Beknelde vingers en blauwe nagels bij kinderen

Beknelde vingers en blauwe nagels bij kinderen

Als het om onze kwetsbare vingers gaat zullen weinigen (in hun kindertijd) nooit de pijnlijke ervaring hebben gehad, van een dichtvallende deur of een gevoelige klap met hamer op de tere vingertjes. D…
Is uw woning eigenlijk wel veilig voor kleine kinderen?

Is uw woning eigenlijk wel veilig voor kleine kinderen?

Kleuters en peuters gaan vaak op onderzoek uit, en doen daarbij niets liever dan alles vastpakken, omkeren, losdraaien, klimmen en in hun mond stoppen. Er ontstaan daardoor vaak gevaarlijke situaties,…
Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!

Pas op voor medicijnvergiftiging bij kleine kinderen!

Medicijnen lijken voor kinderen vaak op snoepjes. De schadelijke gevolgen daarvan zijn aanzienlijk, want per jaar lopen liefst 1500 kleintjes een vergiftiging op, doordat ze de rondslingerende pillen…
Gepubliceerd door Robbie op 20-08-2009, laatst gewijzigd op 30-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay