Robbie » Specials » Lichaamsbeweging

Beweging en dus een goede conditie is vaak levensreddend

Beweging en dus een goede conditie is vaak levensreddend Als je na een operatie aan je been gedurende een aantal weken dat been niet hebt kunnen belasten, blijken de beenspieren aanzienlijk te zijn geslonken en kost het geruime tijd en regelmatige training om de spieren weer in de oude conditie en oorspronkelijke omvang te krijgen. Spieren, gewrichten en pezen die niet worden gebruikt gaan snel achteruit. Dat geldt ook voor ons hart dat eveneens een spier is.

Welvaartsverschijnsel

Voor de eerste wereldoorlog hoefden we ons amper zorgen te maken dat we te weinig beweging kregen, aangezien het personenvervoer hoofdzakelijk per voet, en het goederentransport per handkar of bakfiets plaats vond. Werknemers heetten toen nog arbeiders, die o.a. met de hand en kruiwagens het Noordzeekanaal moesten graven. Het wassen van de kleding vond plaats op het wasbord en boodschappen werden lopend gehaald met handtassen.

In menig ontwikkelingsland is dat vandaag de dag nog steeds zo en daarom zal de broodmagere Riksja rijder uit India, geen extra beweging voor z'n gezondheid nodig hebben. De westerling daarentegen die naar India op vakantie gaat, dient zich goed te realiseren dat 9 uur achtereen stil zitten in een vliegtuigstoel grote gezondheidsrisico's (trombose) met zich mee brengt.

Sporten en bewegen moet

Als je regelmatig lichamelijke inspanning verricht, hou je de lichamelijke machine en het bewegingsapparaat in goed conditie. Hart, longen en bloedvaten, zijn dol op een fikse inspanning die tot zweten, verhoogde hartslag en gehijg leidt. Werk je zo'n twee maal per week een half uur pittig aan je conditie dan gaat na enige tijd je hart tijdens rust in een lager tempo slaan. Omdat je hartspier sterker en groter is geworden en dus de capaciteit per hartslag toeneemt. Dus hardlopen, hard fietsen of in pittig tempo wandelen zijn belangrijk.

Het brein

Onderzoek heeft uitgewezen dat je via een dergelijke regelmatige lichamelijke inspanning ook werkt aan je hersenfunctie. Kinderen en ouderen die aan hun lichamelijke conditie werken worden slimmer en presteren beter op school. Zelfs Alzheimer zou daarmee uitgesteld kunnen worden. Maar ook als je aan een depressie of depressieve gevoelens lijdt is regelmatige pittige beweging een stap naar genezing. Kortom, wie sport houdt ook de hersens in goede conditie.
De beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijd

De beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijd

Deelnemen aan een georganiseerde hardloopwedstrijd geeft een sensatie, die moet worden ervaren om te kunnen begrijpen. Het competitie-element maakt tijdens die officiële wedstrijd krachten in je los d…
Depressie te lijf gaan met lichaamsbeweging en sport

Depressie te lijf gaan met lichaamsbeweging en sport

Van oudsher worden voor de behandeling van een depressie geneesmiddelen en psychotherapie voorgeschreven. Tegenwoordig wordt bij een zwaardere depressie ook gebruik gemaakt van behandelingsprogramma’s…
Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen

Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen

Sportief bewegen met een chronische longaandoening, zoals COPD of astma, is voor jong en oud belangrijk. Een half uur per dag sportief bewegen is in feite het streven. U voelt zich fitter, uw conditie…
Mooie fietsroute rond IJsselmeer, zonder saaie Afsluitdijk

Mooie fietsroute rond IJsselmeer, zonder saaie Afsluitdijk

Een van de meest populaire fietstrajecten in Nederland is de route rond het IJsselmeer. Op één saaie hindernis na is dat werkelijk een prachtige toeristische fietsroute. Want die lange Afsluitdijk, di…
Ouderdomssuiker (diabetes type 2) maar toch niet spuiten

Ouderdomssuiker (diabetes type 2) maar toch niet spuiten

Door groei en vergrijzing van de bevolking, en toename van mensen met overgewicht, verwacht het RIVM een verdere toename van mensen met diabetes. Maar als je ouderdomsdiabetes (type-2) hebt, is het ge…
Trombose (bloedvatverstopping) kan fatale gevolgen hebben

Trombose (bloedvatverstopping) kan fatale gevolgen hebben

Trombose is een verzamelnaam voor de verstopping van een bloedvat tengevolge van een bloedstolsel. Zo’n bloedstolsel kan levensgevaarlijk zijn. Trombose treedt op in een slagader waardoor een hersenin…
Gepubliceerd door Robbie op 30-07-2010, laatst gewijzigd op 17-10-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.