Medische vooruitgang goed voor mens, slecht voor mensheid?
Dankzij de medische vooruitgang, wordt de mens gemiddeld steeds ouder, en blijven we tevens langer vitaal en mobiel. Niemand zal de zegeningen van de medische wetenschap willen betwisten, en terug willen naar de tijd dat "narcose" werd toegediend d.m.v. een klap op het hoofd. Maar aan elk voordeel kleeft helaas ook vaak een nadeel.
Geneeskundige ontwikkeling
Dankzij allerlei nieuwe technieken en medicijnen, kunnen in onze tijd een groot aantal aandoeningen (in een vroeg stadium) worden opgespoord en behandeld, wat veel leed bespaart en het leven dikwijls aanzienlijk verlengt. Niemand zal willen betwisten dat een mens daar heel veel baat bij heeft.
Keerzijde
Toch mogen we niet onze ogen sluiten voor de keerzijde van de medaille. Doordat we vandaag de dag tevens in staat zijn personen met erfelijke afwijkingen (langer) in leven te houden, zullen erfelijke afwijkingen ook veel vaker worden doorgegeven aan het nageslacht.
Sinds de ontdekking van het eerste antibioticum (Penicilline) in 1928 door de Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming gaan patiënten in onze westerse samenleving, vrijwel niet meer dood aan de gevolgen van bijvoorbeeld longontsteking. Dat houdt in dat deze personen veel makkelijker dan voorheen bijvoorbeeld hun astma kunnen doorgeven aan het nageslacht. Is dat wellicht (mede) de oorzaak dat steeds meer mensen last hebben van hooikoorts en andere dergelijke allergische reacties?
Zijn we met z'n allen een biologische tijdbom?