Conflict risico's bij het organiseren van een jubileumfeest
De meesten organiseren van tijd tot tijd een groot feest. Meestal betreft het een bijzondere verjaardag, jubileum, bruiloft of andere mijlpaal die gevierd moet worden. Maar een geslaagd jubileumfeest organiseren is niet zo eenvoudig. Bereid je o.a. goed voor op de jubileumspeech die je gaat afsteken. En zorg dat er na afloop geen vrienden in vijanden zijn veranderd, door verkeerde inschattingen e.d. Omdat je met zoveel verschillende leeftijden, karakters en groepen rekening dient te houden, is tijdige voorbereiding een absolute noodzaak.
Feestje voor familie, vrienden, buren en collega's
Tot ver in de vorige eeuw werden de jubileumfeesten, zoals een 25-jarig huwelijksfeest of het bereiken van een bijzondere leeftijd, vrijwel uitsluitend op de traditionele manier georganiseerd. Dat wil zeggen een feestzaal bespreken met achtereenvolgens: koffie met gebak, borrel met muziek/dans, en na afloop koffie met een broodje. Nog steeds is deze formule succesvol, maar daarnaast zien we veel meer variatie zoals wandelingen in de natuur, feestjes in een strandtent, barbecue, of een ander willekeurig dagje/middagje uit.
Haken en ogen
Sommige aspecten zijn onveranderd gebleven. En dat is hoe je het iedereen in zo'n groot en gemêleerd gezelschap naar de zin kunt maken. Want niet elke gast is even goed ter been, de leeftijden zijn uiteenlopend van kind tot senior, en de interesses en sociale status binnen zo'n grote groep zijn ook heel divers, dus:
- Wat voor soort muziek, hoe luid en wordt er gedanst?
- Tafelschikking en/of statafels.
- Dieetwensen en zijn er vegetariërs.
- Spelletjes, sketches en wordt er gespeecht.
- Kledingadvies, bereikbaarheid.
Een netelige kwestie
Een ander lastige precaire hobbel die genomen moet worden is wie wel, en niet worden uitgenodigd. Afgezien van het financiële aspect, speelt ook hier mee dat de samenstelling van het gezelschap van invloed is op het succes. Als je slechts één collega van je werk uitnodigt die verder niemand kent, zal het voor die persoon niet zo gezellig worden. En dat geldt ook bij buren, koorleden, clubvrienden. Dan heb je natuurlijk ook nog te maken met mensen die niet goed met elkaar overweg kunnen of ruzie hebben.
Veel wijsheid in deze netelige kwestie, waarover je gelukkig geen zorgen hoeft te maken bij een uitvaart, en al helemaal niet als het je eigen teraardebestelling betreft.
Een speech
Het is altijd spannend om het woord te nemen. Ook doorgewinterde sprekers hebben last van een verhoogde hartslag als het moment daar is. Probeer te voorkomen om het vanaf een papiertje te doen. Schrijf wel op wat je wilt zeggen (voor de zekerheid), maar probeer het zoveel mogelijk uit je hoofd te doen. Liever kort met misschien een enkele verspreking maar de mensen wel aankijken, dan perfect via het volledig oplezen vanaf een papiertje. Dat is namelijk niet perfect maar saai. (spiekbriefje met wat steekwoorden mag natuurlijk wel).