Anoniem je eenzaamheid, zorg of emotie delen lucht enorm op
Je kunt gebukt gaan onder een probleem of zorg, waarvan je het moeilijk vindt om dat met een bekende te bespreken. Omdat het onderwerp zich in de taboesfeer bevindt, of omdat je die diepste zielenroerselen graag voor jezelf houdt. Toch kan er evengoed grote behoefte zijn je probleem met een ander te delen. Een begripvolle en meelevende toehoorder die aandachtig en geduldig luistert zonder commentaar te geven, en die niet over de eigen problemen begint. Vooral De Luisterlijn is dan een goede optie, mede omdat ze 24 uur, 7 dagen per week bereikbaar zijn en zonder oordeel naar je luisteren.
Mens heeft soms klankbord nodig
Als je een probleem, angst of een zorg hebt is het vaak fijn die met een ander te delen. Niets lucht immers zo op als je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die goed luistert en je begrijpt. Helaas is het niet iedereen gegeven in de privésfeer een begripvol luisterend oor te hebben. In dat soort kwesties bieden telefonische hulpdiensten met gekwalificeerde medewerkers uitkomst, temeer omdat je niet je naam hoeft te vertellen.
De Luisterlijn
De luisterlijn (voorheen Sensoor) is een telefonische hulpdienst die 24 per etmaal in de lucht is voor iedereen die op een bepaald moment geestelijk in de problemen zit, bijvoorbeeld door eenzaamheid, huwelijksperikelen, psychische kwesties, zelfmoordgedachten, enz. Maar ook bij angst of paniek kan het nuttig zijn om even een kalmerende stem van een begripvolle luisteraar te horen. De telefoonkosten zijn niet hoog en er kan ook via internet gechat worden. Getrainde vrijwilligers kunnen een luisterend oor bieden zonder kritiek te leveren. Maar als er behoefte is aan advies wordt er graag meegedacht.
Andere hulpdiensten
Maar behalve De Luisterlijn zijn er een groot aantal andere hulpdiensten zoals de kindertelefoon, de hulplijn 113 bij zelfmoordgedachten, en de lijnen voor huiselijk geweld. Als je op Google het woord hulplijn intypt biedt zich een overzicht aan van de veelheid aan instanties, die overigens, vaak niet in de nacht bereikbaar zijn.
Huiselijk geweld
Het zijn niet alleen vrouwen die daarvan slachtoffer zijn. Mannen zijn weliswaar fysiek bijna altijd in het voordeel maar lopen het risico dat zij bij een verkeerd handelen (te hard terug meppen) de schuld in de schoenen geschoven krijgen. Waardoor ze wellicht hun kinderen niet meer dagelijks kunnen zien omdat die aan de moeder worden toegewezen. Ook mannen kunnen bij de hulplijnen hun verhaal kwijt en hulp aanvragen. Alleen is de hulp tijdens het weekend voor mannen aanzienlijk minder, hoewel ook voor hen De Luisterlijn te allen tijde beschikbaar is.