Vergrote prostaat zit vaak hinderlijk in de weg
Een vergrote prostaat veroorzaakt een plasprobleem waar veel mannen op latere leeftijd mee te maken krijgen. Onder invloed van een lager testosterongehalte wordt deze voorstanderklier groter, en zal het urinekanaal langzaam maar zeker door het groeiende prostaatweefsel worden dichtgedrukt. De plasklachten kunnen je levensplezier behoorlijk vergallen. Je kunt dan het beste in Amsterdam wonen, vanwege de vele openbare urinoirs (krullen) in het centrum.
Plasklachten bij mannen
Als je 100 jaar geleden plasklachten kreeg als gevolg van een prostaatvergroting, moest je er maar mee zien te leven, totdat je er op termijn misschien zelfs aan dood ging, vanwege een totale plasblokkade. Wat dat betreft zijn er nu meer mogelijkheden om de vergrote prostaat in bedwang te houden, in de vorm van medicamenten, of een prostaatoperatie. Ook zijn er theorieën die beweren dat een aangepast voedingspatroon de prostaat gezond kan houden. Zo zou de tomaat een positieve invloed op dit mannelijk orgaan hebben.
Op spreekuur huisarts
Maar als de klachten ernstig worden helpen die tomaten niet zo veel en is een bezoek aan de huisarts nog de enige optie. Die zal eerst proberen of de hinderlijke aandoening afdoende met medicamenten onderdrukt kan worden, alvorens u naar een uroloog door te sturen. Blijven de plasklachten na zo'n 6 weken ondanks de medicamenten aanhouden, dan is het bezoek aan een uroloog inderdaad de volgende stap.
Op spreekuur uroloog
Ook de uroloog zal niet gelijk tot een operatie besluiten, maar u eerst vragen om enkele dagen te registreren hoe uw drink- en plasfrequentie is. Ook het meten van de plaskracht en een onderzoek van de blaas behoren tot het voortraject. Wellicht dat de uroloog eveneens wil nagaan hoe u op (andere) medicijnen reageert, alvorens hij tot een operatie overgaat. Want als de uroloog van mening is dat een operatie nog geen optie is omdat je d.m.v. medicijnen het zaakje onder controle kunt krijgen, zit er niets anders op dan die pillen jarenlang te gaan slikken. En vaak zit je zelf natuurlijk ook niet gelijk op zo'n operatieve ingreep te wachten. Daarbij komt dat de prostaat ook na de operatieve ingreep gewoon weer doorgaat met groeien, waardoor na pakweg 15 jaar opnieuw een chirurgische ingreep nodig kan zijn. Eigenlijk een argument om de prostaatoperatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Prostaat operatie
Maar als de situatie te slecht is wordt het wel een operatieve ingreep. Zo'n TURP-operatie is een routine ingreep met relatief weinig risico. De buik hoeft er niet voor open want het vindt onder verdoving volledig via de plasbuis plaats. Na zo'n operatie bent u zeker voor de eerste 15 jaar van het plasprobleem af. Weer een lekkere volle straal als vroeger, en minder vaak je bed uit. En ook niet constant nadenken waar en wanneer je kunt urineren.