Vrouwen winnen inhaalrace in hardloopwedstrijden
Hardlopende mannen werden tot in de jaren 70 nog dikwijls spottend nageroepen dat ze "hem" al hadden, aangezien de hardloopsport toen weinig populair was. Vrouwen die je buiten de atletiekbaan hardlopend tegenkwam waren helemaal zeldzaam. Maar de tijden zijn gelukkig veranderd. Dames zijn met een inhaalrace bezig.
Eerlijke voorsprong bij sommige grote wedstrijden
Hoewel dames gemiddeld zo'n 10% minder snel lopen dan mannen, wordt deze gezonde lichaamsbeweging ook massaal door vrouwen beoefend. Bij sommige wedstrijden wordt er zelfs een strijd geleverd tussen de topmannen en topvrouwen. Het krachtsverschil tussen man en vrouw wordt dan opgeheven door de prominentendames eerder te laten starten, zoals o.a. gebeurt in de Dam-tot-Damloop.
Onderverdeling in man- en vrouwcategorie
Maar ook bij alle andere bekende hardloopwedstrijden wordt volop aan het "zwakke geslacht" gedacht, want de dames voeren hun onderlinge strijd omdat heren en dames in afzonderlijke categorieën zijn ingedeeld. Daardoor vallen de drie beste dames net zo goed in de prijzen als de drie beste heren. In de uitslagen op internet worden de dames eveneens uitgebreid genoemd. Kortom hardlopen voor vrouwen is een algemeen geaccepteerd verschijnsel, hoewel er op enkele essentiële punten nog wel verbetering zou kunnen. De inhaalrace is dus nog niet ten einde.
Ladies Run
Een nieuw fenomeen in hardloopland zijn de wedstrijden die alleen toegankelijk zijn voor dames. Mannen kunnen zich namelijk niet inschrijven voor dergelijke ladies run evenementen. Voorheen was er hoofdzakelijk de bekende Marikenloop in Nijmegen, maar vandaag de dag kennen we de GasTerra Ladies Run Groningen, Ladies Run Rotterdam, terwijl ook Katwijk, Leiden, Breda en Knokke zich op dit gebied doen gelden.
Elektronische sportbeha die veel registreert
Het bedrijf OMsignal heeft begin 2016 de OMbra ontwikkeld, een bustehouder die tijdens het hardlopen de ademhaling registreert, de hartslag en je inspanning. De data worden verzonden naar apps als Apple Health, Nike+, MapMyFitness, etc. Daardoor hoef je niet langer hartslagmeters e.d. mee te nemen. Maar je kunt ook heel lekker lopen zonder al die digitale snufjes, die vaak alleen maar afleiden.