Robbie » Specials » Warme voeten

Warme voeten en handen, een genot tijdens de winter

Warme voeten en handen, een genot tijdens de winter Warme voeten hebben tijdens de winter is een groot genot. Helaas is dat comfortabele gevoel niet voor iedereen weg gelegd en veel mensen kampen met koude voeten en handen tijdens de winter, maar soms ook tijdens warmere dagen. Wat is de oorzaak precies en wat kun je aan die koude ledematen doen, opdat je het ook aangenaam behaaglijk krijgt.

Bloedsomloop

Vaak is het een kwestie van een minder goede bloedsomloop in onze zogeheten extremiteiten (handen en voeten) die tot koude voeten, tenen en handen leiden. Want met het bloed stroomt tegelijkertijd de warmte door onze bloedvaten in handen voeten en tenen.

In dit verband is het nuttig te weten dat koude voeten en handen ook typische bijwerkingen zijn van de groep bloeddrukverlagende medicijnen die bekend staan als bètablokkers, en dat zijn alle middelen waarvan de naam eindigt op lol zoals metropolol en atenolol. Deze medicijnen laten het hart langzamer kloppen waardoor ook de spierdoorbloeding in handen en voeten vermindert, zodat die koud worden. In overleg met uw huisarts is misschien een oplossing voor dit probleem te vinden.

Vloerverwarming

In de winter kan vloerverwarming een oplossing zijn als het om koude voeten gaat, in ieder geval thuis een afdoende oplossing. Bovendien kun je zelfs de kamerthermostaat een graadje lager zetten, want als je warme voeten hebt kun je absoluut lager stoken. In dat opzicht werkt vloerverwarming ook nog eens energiebesparend.

Je vloer door een gespecialiseerd bedrijf, via de kruipruimte, laten isoleren is natuurlijk ook gunstig voor meer comfort en bovendien een lagere energierekening. Menige oudere woning is destijds niet voorzien van deze noodzakelijke en tegenwoordig verplichte isolatie. Vaak in een dag gebeurd en binnen enkele jaren terugverdiend via een lagere aardgasnota.

Droge sokken

Vaak hebben we last van koude voeten omdat onze sokken gedurende de dag vochtig zijn geworden door transpiratie. Simpelweg het aantrekken van schone droge sokken halverwege de dag, of aan het begin van de avond brengt ons veel comfort. En we weten ook allemaal dat een want meer warmtecomfort biedt dan een handschoen.

Beweging maakt warm en gezond

Weinig lichaamsbeweging is ook niet bevorderlijk van een warm lichaam. Ga ondanks de kou regelmatig naar buiten als dat tot de mogelijkheden behoort. Een stevige wandeling of een andere vorm van lichaamsbeweging doet vaak wonderen. Vanzelfsprekend met goed isolerend schoeisel en lekkere wanten.

Het staat trouwens vast dat zo'n 3 maal per week minstens een half uur intensief bewegen niet alleen gunstig is voor het lichaam maar ook voor een gezonde geest. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lekker zweten en je conditie verbeteren via flinke lichaamsinspanningen als hardlopen, fietsen, roeien of zwemmen ook je hersenfuncties verbetert.
Vloerverwarming via de CV-ketel of op elektriciteit ?

Vloerverwarming via de CV-ketel of op elektriciteit ?

Het is bewezen dat vloerverwarming in veel situaties de meest ideale vorm van verwarmen is. Hoewel vloerverwarming op elektriciteit over het algemeen duurder in gebruik is dan vloerverwarming die op d…
Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenen

Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenen

Koude voeten of koude handen hebben we allemaal wel eens, vooral tijdens de winterperiode. Maar dat wil natuurlijk nog niet meteen zeggen dat er dan sprake is van wintervoeten of winterhanden. Wanneer…
Juiste behandeling van zwemmerseczeem (voetschimmel)

Juiste behandeling van zwemmerseczeem (voetschimmel)

Jong en oud kan soms hinder hebben van zwemmerseczeem. Je ondervindt dan jeuk tussen de tenen, je ziet roodheid, en de huid is op die plaats aan het schilferen. Geen ernstige maar wel een hinderlijke…
Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijk

Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijk

Een ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere chirurgische ingrepen te voorkomen. De klachten kunnen hardnekkig zijn. Ga met een…
Nooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokken

Nooit meer koude voeten, mede dankzij droge sokken

Veel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, uiteraard vooral tijdens het stookseizoen. De oplossing is vaak simpeler dan je denkt. Met wat eenvoudige maatregelen kun je er voortaan gedurende…
Gepubliceerd door Robbie op 17-09-2009, laatst gewijzigd op 30-07-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • O.a. Plus magazine januari 2016