Robbie » Specials » Aanpassing en gewenning

Lichaam en geest kunnen zich razendsnel aanpassen

Lichaam en geest kunnen zich razendsnel aanpassen De mens en ook veel andere levende wezens zijn vaak opmerkelijk flexibel, vooral als het gaat om aanpassing aan veranderende omstandigheden. Gewenning en aanpassing doen we soms razendsnel binnen enkele seconden (onze pupillen in het zonlicht), terwijl er de andere keer vele generaties over wordt gedaan (van Neanderthaler tot moderne mens). En in geval van gevaar gaat de hartslag gelijk omhoog, zodat er voldoende bloed naar de spieren kan, om te vluchten of ons gezin te beschermen.

Dankzij gewenning handhaven en overleven

Gewenning en aanpassing zijn soms prettig en handig, bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur die zich ondanks plotselinge tropische hitte toch op 37 graden weet te handhaven. Was dat niet het geval dan zouden we het loodje leggen. In o.a. India waar dikwijls temperaturen van boven de 40 graden Celsius heersen, zien we het omgekeerde, namelijk dat mensen hun handschoenen aantrekken wanneer de temperatuur richting 20 graden gaat.

Spiermassa

Een andere keer komt het gewennen minder van pas, als het gaat om genotsmiddelen zoals alcohol waarvan we steeds meer moeten gebruiken om het zelfde prettige effect te bereiken. Maar als het bijvoorbeeld gaat om sport, is het in ieder geval weer gunstig dat onze spieren zich binnen redelijke termijn weten aan te passen aan de noodzakelijke grotere inspanning.

Sporthart

Door je lichaamsconditie te trainen en te verbeteren zullen niet alleen de arm- of beenspieren zich ontwikkelen, maar ook het hart dat immers ook een spier is. Bij intensief duursporten zal het hart zich langzaam maar zeker aanpassen aan de grotere zuurstofbehoefte van het lichaam tijdens het sporten. Het voordeel daarvan is tevens dat het aantal slagen per minuut zal afnemen indien het lichaam in rust is. Stel dat een mens in z'n leven een bepaald aantal slagen krijgt toebedeelt dan is dat ook winst.

De eerste keer vaak de grootste sensatie

De eerste keer kent vaak de meeste spanning, geeft het hoogste genot, veroorzaakt de grootste onzekerheid, kost de meeste energie en vooral tijd. Leidt tot de hevigste opwinding of angst. Maar een tweede keer is er soms al sprake van gewenning zoals je tweede autorijles lang niet zo spannend is als de eerste keer achter het stuur.

Aanpassen aan de heersers en machthebbers

Een mens kan zich helaas ook makkelijk in negatieve zin aanpassen. Op zichzelf aardige Duitsers lieten zich manipuleren tot schakels van een moordmachine. Maar dat gold ook voor de Nederlanders die zich in voormalig Indië misdroegen, zogenaamd om het vaderland te dienen. Uiteraard ook onder invloed van valse voorlichting. Een bekend voorbeeld is ook de proef met studenten die op commando elektrische schokken moeten toedienen aan iemand in een andere ruimte. Zij weten niet dat het slechts om een acteur gaat, en blijven de man pijnigen ondanks de hevige pijn die hij laat zien. Blijkbaar zijn we allemaal tot erge dingen in staat.
De voordelen van een sterk en gezond sporthart

De voordelen van een sterk en gezond sporthart

Als je regelmatig en intensief aan duursport doet, bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen, zal jouw hart zich geleidelijk aanpassen op deze inspanning door sterker en groter te worden. Je ontwikkelt dan…
Gewenning door de razendsnelle aanpassing van onze hersenen

Gewenning door de razendsnelle aanpassing van onze hersenen

Aan sommige dingen wennen we nooit. En aan andere prikkels past ons brein zich razendsnel aan. Voorbeeld: nadat je een uurtje in een lawaaiige omgeving verkeert, neemt de geluidsterkte voor je gevoel…
Er is geen hard bewijs voor de evolutietheorie mijn kijk op

Er is geen hard bewijs voor de evolutietheorie

Is het leven op onze planeet ontstaan door evolutie of door schepping van een hogere macht. Een vraag die ons zal bezighouden zolang er geen keihard bewijs voor een van beiden is geleverd. Volgens vel…
De "eerste keer" is vaak onvergetelijk en extra opwindend

De "eerste keer" is vaak onvergetelijk en extra opwindend

De eerste keer als kleuter naar school, naar je nieuwe werkgever, een date, een volle zaal toespreken, een solo bij je koor zingen, penalty nemen enz. Je vergeet het vaak nooit meer. Voor het eerst in…
Gepubliceerd door Robbie op 06-09-2010, laatst gewijzigd op 20-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay