Lichaam en geest kunnen zich razendsnel aanpassen
De mens en ook veel andere levende wezens zijn vaak opmerkelijk flexibel, vooral als het gaat om aanpassing aan veranderende omstandigheden. Gewenning en aanpassing doen we soms razendsnel binnen enkele seconden (onze pupillen in het zonlicht), terwijl er de andere keer vele generaties over wordt gedaan (van Neanderthaler tot moderne mens). En in geval van gevaar gaat de hartslag gelijk omhoog, zodat er voldoende bloed naar de spieren kan, om te vluchten of ons gezin te beschermen.
Dankzij gewenning handhaven en overleven
Gewenning en aanpassing zijn soms prettig en handig, bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur die zich ondanks plotselinge tropische hitte toch op 37 graden weet te handhaven. Was dat niet het geval dan zouden we het loodje leggen. In o.a. India waar dikwijls temperaturen van boven de 40 graden Celsius heersen, zien we het omgekeerde, namelijk dat mensen hun handschoenen aantrekken wanneer de temperatuur richting 20 graden gaat.
Spiermassa
Een andere keer komt het gewennen minder van pas, als het gaat om genotsmiddelen zoals alcohol waarvan we steeds meer moeten gebruiken om het zelfde prettige effect te bereiken. Maar als het bijvoorbeeld gaat om sport, is het in ieder geval weer gunstig dat onze spieren zich binnen redelijke termijn weten aan te passen aan de noodzakelijke grotere inspanning.
Sporthart
Door je lichaamsconditie te trainen en te verbeteren zullen niet alleen de arm- of beenspieren zich ontwikkelen, maar ook het hart dat immers ook een spier is. Bij intensief duursporten zal het hart zich langzaam maar zeker aanpassen aan de grotere zuurstofbehoefte van het lichaam tijdens het sporten. Het voordeel daarvan is tevens dat het aantal slagen per minuut zal afnemen indien het lichaam in rust is. Stel dat een mens in z'n leven een bepaald aantal slagen krijgt toebedeelt dan is dat ook winst.
De eerste keer vaak de grootste sensatie
De eerste keer kent vaak de meeste spanning, geeft het hoogste genot, veroorzaakt de grootste onzekerheid, kost de meeste energie en vooral tijd. Leidt tot de hevigste opwinding of angst. Maar een tweede keer is er soms al sprake van gewenning zoals je tweede autorijles lang niet zo spannend is als de eerste keer achter het stuur.
Aanpassen aan de heersers en machthebbers
Een mens kan zich helaas ook makkelijk in negatieve zin aanpassen. Op zichzelf aardige Duitsers lieten zich manipuleren tot schakels van een moordmachine. Maar dat gold ook voor de Nederlanders die zich in voormalig Indië misdroegen, zogenaamd om het vaderland te dienen. Uiteraard ook onder invloed van valse voorlichting. Een bekend voorbeeld is ook de proef met studenten die op commando elektrische schokken moeten toedienen aan iemand in een andere ruimte. Zij weten niet dat het slechts om een acteur gaat, en blijven de man pijnigen ondanks de hevige pijn die hij laat zien. Blijkbaar zijn we allemaal tot erge dingen in staat.