Robbie » Specials » Communicatie

Communicatie, een levenslang leerproces

Communicatie, een levenslang leerproces Communicatie is de basis voor samenwerking, begrip, succes, een relatie etc. Communiceren wil zeggen elkaar (willen) verstaan en begrijpen. De meeste mensen communiceren van nature goed omdat we nu eenmaal sociale dieren zijn die niet zonder elkaar kunnen leven. Maar er zijn wel enkele aandachtspunten, vooral bij het brengen van een moeilijke boodschap, het vragen van een gunst, of het schrijven van een emotionele afscheidsbrief. Omdat veel van onze nonverbale communicatie via ons gezicht geschiedt, zijn goed verzorgde expressieve wenkbrauwen vanzelfsprekend belangrijk.

Haken en ogen bij het communiceren

Alhoewel het de meeste mensen wel is gegeven, met elkaar te praten en op die manier een win-win relatie te onderhouden, zijn er toch ontelbare valkuilen waarin we verzeild kunnen raken. Praten en discussiëren met de intentie van elkaar te willen winnen is bijvoorbeeld dodelijk voor een goede communicatie. Daarvoor dien je jezelf soms kwetsbaar op te stellen als je met een ander praat.

Gelijk hebben niet voldoende

Wat schiet je ermee op dat je in de 15 eeuw beweerde dat de aarde rond is en dat je op de brandstapel komt omdat met vindt dat hij plat is. Nog steeds geldt dat gelijk krijgen vaak belangrijker is dan gelijk hebben. Overtuig je opponent met duidelijke argumenten, op prettige manier. Want iemand die we niet aardig vinden zullen we minder snel gelijk geven. Toon daarom zo mogelijk ook begrip voor de standpunten en inzichten van de ander ook al delen we die niet. Want het houdt het allemaal een stuk vriendelijker met meer kans op gelijk krijgen van de ander.

Email is ruziemaker

Ga nooit discussiëren per email of whatsapp want de standpunten gaan vaak heel snel nog verder uiteen. Praten is een zinniger manier van communiceren dan schrijven. Alleen eenvoudige vragen of zuivere info en mededelingen doen we per mail. Bedenk dat zelfs bellen een mindere communicatievorm is dan een normaal gesprek face to face.

Afscheid per brief

Dikwijls willen we onze erkentelijkheid voor een jarenlange goede samenwerking per brief of mail aan een vertrekkende collega kenbaar maken. Reken er maar op dat enkele uit het hart gegrepen oprechte zinnen, dierbaar worden bewaard door de ander. Maar ook op je sterfbed wil je misschien nog wat mededelen aan de achterblijvers. Een persoonlijke afscheidsbrief heeft vaak grote waarde zowel voor de schrijver als de ontvanger.

Moeilijke boodschap

Zeer ernstige berichten worden dikwijls onomwonden gebracht, zoals ontslag, een overlijden. Maar legio minder ernstige boodschappen kunnen we soms beter verpakken. We benaderen de ander eerst met een andere vraag, en snijden dan pas het probleem aan waar het ons in de eerste plaats om te doen is. Wees daar ook op attent als je benaderd wordt, want het venijn zit dikwijls in de staart.
Zo schrijf je een afscheidsbrief die eeuwig wordt bewaard

Zo schrijf je een afscheidsbrief die eeuwig wordt bewaard

Een afscheidsbrief is vaak van grote betekenis, zowel voor afzender als ontvanger. Je kunt je gevoelens en erkentelijkheid met die afscheidswoorden uitspreken. Reken maar dat zo'n laatste persoonlijke…
Gelijk hebben is niet genoeg, je moet ook gelijk krijgen

Gelijk hebben is niet genoeg, je moet ook gelijk krijgen

Je kunt gelijk hebben dat je salarisverhoging moet ontvangen, maar als je chef die mening niet deelt schiet je met dat gelijk "hebben" weinig op. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je gelijk heb…
Irritaties en conflicten met je partner bij samen winkelen

Irritaties en conflicten met je partner bij samen winkelen

Niets is zo een dagelijkse gewoonte als het doen van huishoudelijke inkopen bij de supermarkt of het warenhuis. Maar behalve dat het boodschappen inslaan financieel telkens opnieuw een behoorlijke ade…
Gesprekstechniek: Let op, het venijn zit vaak in de staart

Gesprekstechniek: Let op, het venijn zit vaak in de staart

Soms gaat iemand een gesprek met je aan, die pas tegen het eind van dat onderhoud nog een opmerkelijke vraag stelt, of een verzoek heeft. Als het gaat om je aardige buurman, goede vriend of collega, h…
Via open, gesloten en suggestieve vragen een nuttig gesprek

Via open, gesloten en suggestieve vragen een nuttig gesprek

Als je bij een gesprek of interview veel van een ander te weten wil komen, dien je vooral goed te luisteren en moet je tussen de regels door kunnen “lezen”. Maar zonder een goede vraagtechniek verkrij…
E-mail, sms en whatsapp maken meer kapot dan je lief is

E-mail, sms en whatsapp maken meer kapot dan je lief is

De enige manier waarop je goed met een ander kan communiceren is face to face. Dus praten terwijl je elkaar, in dezelfde ruimte, recht in het gezicht kunt kijken. Communicatie bestaat namelijk voor ee…
Reorganisatie overleven? Toon je capaciteiten en je waarde

Reorganisatie overleven? Toon je capaciteiten en je waarde

Het is niet nodig en ook niet verstandig om over je prestaties te veel op te scheppen op je werk. Maar al te bescheiden zijn werkt ook niet in je voordeel. In het belang van jezelf is het wel degelijk…
Juiste verpakking van slecht nieuws kan de klap verzachten

Juiste verpakking van slecht nieuws kan de klap verzachten

Een fraaie verpakking van een product of van een mededeling is vaak essentieel in het dagelijks leven. Want een cadeau zonder fraaie verpakking toont lang niet zo aantrekkelijk en lijkt minder waard.…
Als je niet weet wat te zeggen bij kapper, feestje of date

Als je niet weet wat te zeggen bij kapper, feestje of date

Als men verwacht dat je praat, maar je niets weet te vertellen voelt dat onprettig. Zwijgen in een kleine ruimte (lift) is ook ongemakkelijk. Praten bij de kapper is soms een ramp, want waarover moet…
Gunstige prijs alleen bij juiste volgorde van onderhandelen

Gunstige prijs alleen bij juiste volgorde van onderhandelen

Inkoper en verkoper zitten aan het zelfde schaakbord, spelen hetzelfde spel, maar willen natuurlijk wel graag winnen, of op z’n minst beter worden van elkaar. Als we het spel willen winnen, dienen we…
E-mail, sms en WhatsApp maken vaak meer kapot dan je lief is

E-mail, sms en WhatsApp maken vaak meer kapot dan je lief is

De E-mail en ander elektronisch berichtenverkeer is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Behalve de voordelen, brengt het mailverkeer, de sms, WhatsApp en facebook, ook nadelen met zich mee. Want…
Zo communiceer je een moeilijke boodschap

Zo communiceer je een moeilijke boodschap

Een vervelende mededeling, slecht nieuws of een moeilijk onderwerp. Hoe brengen we zo'n lastige boodschap. Soms is het verstandig het moeilijke bericht zo snel en duidelijk mogelijk te brengen. In een…

Verzorgde wenkbrauwen goed voor carrière en intieme relatie

Wenkbrauwen zijn bijzonder bepalend voor onze oogopslag, gelaatsuitdrukking en dus onze aantrekkelijkheid. Vandaar dat vooral vrouwen veel aandacht aan dit behaarde deel van hun gelaat besteden. De da…
Gepubliceerd door Robbie op 28-01-2011, laatst gewijzigd op 09-08-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.