Communicatie, een levenslang leerproces
Communicatie is de basis voor samenwerking, begrip, succes, een relatie etc. Communiceren wil zeggen elkaar (willen) verstaan en begrijpen. De meeste mensen communiceren van nature goed omdat we nu eenmaal sociale dieren zijn die niet zonder elkaar kunnen leven. Maar er zijn wel enkele aandachtspunten, vooral bij het brengen van een moeilijke boodschap, het vragen van een gunst, of het schrijven van een emotionele afscheidsbrief. Omdat veel van onze nonverbale communicatie via ons gezicht geschiedt, zijn goed verzorgde expressieve wenkbrauwen vanzelfsprekend belangrijk.
Haken en ogen bij het communiceren
Alhoewel het de meeste mensen wel is gegeven, met elkaar te praten en op die manier een win-win relatie te onderhouden, zijn er toch ontelbare valkuilen waarin we verzeild kunnen raken. Praten en discussiëren met de intentie van elkaar te willen winnen is bijvoorbeeld dodelijk voor een goede communicatie. Daarvoor dien je jezelf soms kwetsbaar op te stellen als je met een ander praat.
Gelijk hebben niet voldoende
Wat schiet je ermee op dat je in de 15 eeuw beweerde dat de aarde rond is en dat je op de brandstapel komt omdat met vindt dat hij plat is. Nog steeds geldt dat gelijk krijgen vaak belangrijker is dan gelijk hebben. Overtuig je opponent met duidelijke argumenten, op prettige manier. Want iemand die we niet aardig vinden zullen we minder snel gelijk geven. Toon daarom zo mogelijk ook begrip voor de standpunten en inzichten van de ander ook al delen we die niet. Want het houdt het allemaal een stuk vriendelijker met meer kans op gelijk krijgen van de ander.
Email is ruziemaker
Ga nooit discussiëren per email of whatsapp want de standpunten gaan vaak heel snel nog verder uiteen. Praten is een zinniger manier van communiceren dan schrijven. Alleen eenvoudige vragen of zuivere info en mededelingen doen we per mail. Bedenk dat zelfs bellen een mindere communicatievorm is dan een normaal gesprek face to face.
Afscheid per brief
Dikwijls willen we onze erkentelijkheid voor een jarenlange goede samenwerking per brief of mail aan een vertrekkende collega kenbaar maken. Reken er maar op dat enkele uit het hart gegrepen oprechte zinnen, dierbaar worden bewaard door de ander. Maar ook op je sterfbed wil je misschien nog wat mededelen aan de achterblijvers. Een persoonlijke afscheidsbrief heeft vaak grote waarde zowel voor de schrijver als de ontvanger.
Moeilijke boodschap
Zeer ernstige berichten worden dikwijls onomwonden gebracht, zoals ontslag, een overlijden. Maar legio minder ernstige boodschappen kunnen we soms beter verpakken. We benaderen de ander eerst met een andere vraag, en snijden dan pas het probleem aan waar het ons in de eerste plaats om te doen is. Wees daar ook op attent als je benaderd wordt, want het venijn zit dikwijls in de staart.