Aan tweede plaats valt geen eer te behalen, goud is beter
Als je in een sportwedstrijd de eerste plaats bereikt, heb je heel wat meer status dan wanneer je "slechts" een zilveren medaille wint. Dat kunnen we constant zien in de media. Ook in het zakenleven streven de fabrikanten naar het grootste marktaandeel, en op TV spelen zich heel wat evenementen af die allemaal gaan om het behalen van de hoofdprijs, en de eer om de beste te zijn. Want alleen dan schrijf je geschiedenis, terwijl aan een tweede plaats bijn geen eer te behalen is.
Het bereiken van de eerste plaats
Zowel in het spel als in onze carrière willen we allemaal zo veel mogelijk scoren, zo hoog mogelijk eindigen, zoveel mogelijk verdienen en zo mooi mogelijk zingen. We willen ook graag sterk, gezond en slim zijn. Kortom we willen liefst in zoveel mogelijk opzichten de beste zijn, en ten minste bij de top behoren.
Recht van de sterkste
Als het gaat om het bereiken van de top is het leven verre van een sociale-werkplaats en geldt slechts het Recht van de Sterkste. In de politiek kunnen we vaak goed volgen hoe dit in z'n werk gaat. De mensen van verschillende partijen kunnen elkaar persoonlijk nog zo aardig vinden, maar niet ten koste van het eigen partijbelang.
Spreken in het openbaar
Als je voor de microfoon staat om een zaal toe te spreken, moet je uitstralen dat je goed bent, en dus een zelfverzekerde houding aannemen, want dan kun je de zaal inpakken Menigeen voelt zich echter gespannen en onzeker in die situatie. Dat is echter normaal en niemand in de zaal hoeft dat te merken. Vertel dus nooit tegen iemand die in de zaal gaat zitten dat je gespannen bent. Gedraag je als een sportsman die beweert dat hij absoluut gaat winnen.
Presteren onder druk is vaak moeilijk. Als er grote belangen op het spel staan wordt het zelfs lastig om de simpelste dingen foutloos te doen. Iedereen kent wel het gevoel van examenvrees. Of spreekan…
Op YouTube staan veel boeiende filmpjes en muziekclips, maar ook oneindig veel saaie video-opnames. Hoe kun je in dat enorme woud van vaak matige creaties, met jouw aantrekkelijke videoclips in positi…
Als je wilt gaan zingen in een amateurkoor kan het zijn dat je een stemtest (auditie) moet afleggen. De reden daarvan is natuurlijk dat een serieus koor geen valse stemmen kan gebruiken. En als je wee…
De 80/20-regel (of 20/80-regel) heeft veel invloed op ons. Het is een natuurwet die van toepassing is op mensen en bedrijven. Als je beseft dat de 80/20-regel een realiteit is, geeft het zelfvertrouwe…
Het is niet nodig en ook niet verstandig om over je prestaties te veel op te scheppen op je werk. Maar al te bescheiden zijn werkt ook niet in je voordeel. In het belang van jezelf is het wel degelijk…
Er zijn in elk dorp of stad wel zangkoren waar je als amateur kunt zingen. Tijdens de repetities en bij uitvoeringen kan ook jij dus de sensatie ervaren van zelf muziek maken, wat zingen uiteindelijk…
Onzekerheid voor spreken in het openbaar hebben de meesten van ons. We hoeven ons er dan ook niet voor te schamen dat we nogal gestresst zijn, de dagen en minuten vlak voor een speech. Het is wel bela…
Het is altijd nuttig een goed verhaal paraat te hebben waarmee je een onvergetelijke indruk kunt maken. Voor als je onverwacht het woord krijgt in het privé of zakenleven, of op school. Een dergelijk…
Fabrikanten van merkartikelen distribueren via groothandel, grossiers, dealers, detaillisten. De fabrikant wil graag controle en macht uitoefenen op deze groep directe afnemers. Hij wil het "Recht van…
Als je het hoogste tempo uit jezelf wilt halen, dus zo snel mogelijk het parcours wil lopen en misschien een persoonlijk record denkt te kunnen neerzetten, blijkt hardlopen ook hersenwerk te zijn. Je…
Deelnemen aan een georganiseerde hardloopwedstrijd geeft een sensatie, die moet worden ervaren om te kunnen begrijpen. Het competitie-element maakt tijdens die officiële wedstrijd krachten in je los d…
Iedereen die over muzikaal geheugen beschikt en toon kan houden (dus het verschil tussen vals en zuiver hoort), kan (leren) zingen en via een talentenjacht Idol worden. Je hoeft dus niet per sé een mo…
mijn kijk op
Dat we na onze dood uiteindelijk voorgoed vergeten worden is een huiveringwekkend vooruitzicht. Je stond immers altijd gereed voor je naasten, je hebt hard gewerkt en prestaties verricht, lef getoond,…
Gepubliceerd door Robbie op 28-07-2010, laatst gewijzigd op 22-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.