Robbie » Specials » Hardlopen

Langer, gezonder en leuker leven door hardlopen

Langer, gezonder en leuker leven door hardlopen Als het "klopt" dat ieder mens een afgemeten aantal hartslagen in z'n leven krijgt toebedeeld, moet je aan hardlopen gaan doen. Je hart wordt dan groter en sterker en zal per slag een grotere hoeveelheid bloed rondpompen, zodat het aantal slagen per minuut in rust belangrijk zal afnemen. En dus leef je langer. Het aantal hartslagen van een getrainde hardloper in rust is heel vaak onder de 60 per minuut. Dat betekent zo'n 3 jaar langer leven als je die topconditie gedurende vele jaren volhoudt. Hardlopers zijn dus geen doodlopers.

Totaal aantal hartslagen in een heel leven

Het is natuurlijk geenszins bewezen dat een levend wezen een bepaald aantal hartslagen in z'n leven krijgt toebedeeld. Maar dat wekelijks regelmatig hardlopen goed is voor je gezondheid staat als een paal boven water. Uit onderzoek van de Iowa State University blijkt dat personen die een of twee keer per week pakweg een half uurtje in bescheiden tempo rennen, gemiddeld zo'n twee tot drie jaar langer leven. Dat moet je dan natuurlijk wel jaren achtereen doen. De kans op overlijden zou met 30% afnemen en het risico op een hartziekte zelfs met 45%.

Het is echter niet zo dat als je de trainingsfrequentie en het tempo verder opvoert je nog gezonder wordt. Integendeel, want te fanatieke hardlopers en ook degenen die te vaak en te gedreven aan hardloopwedstrijden meedoen belasten hun bewegingsapparaat te veel met alle risico's van dien.

Voorkom blessure

Typische hardloopblessures ontstaan zowel tijdens het trainen als tijdens een hardloopwedstrijd. Hardlopen is nu eenmaal een duursport waarbij pezen spieren en gewrichten behoorlijk intensief belast worden door de vele schokken die plaats vinden. Wat dat betreft is een duursport als zwemmen of fietsen, hoewel ook niet geheel blessureveilig, minder risicovol. Maar met het gezonde verstand je favoriete sport beoefenen en op tijd aandacht besteden aan vreemde pijntjes, gas terug nemen, kun je een hoop problemen aan spieren, pezen en gewrichten voorkomen. O ja, vergeet daarom niet om altijd rustig in te lopen waardoor de spieren opwarmen. En vlak voor de wedstrijd beheerst de spieren rekken, zoals de hamstrings, adductoren (binnenkant dijen), kuitspieren, achillespees enz.

Hardlooptechniek

Er zijn verschillende theorieën over de juiste hardlooptechniek. Er is vooral discussie of je moet landen op de hak of op de voorvoet, waarbij de voorvoetlanding vaak als de meest natuurlijke hardloopstijl wordt aanbevolen. Toch zijn de meeste hardlopers gewend op de hiel te landen. Maar er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de voorvoetlanding efficiënter en veiliger is dan de hiellanding en omgekeerd ook niet. Het is persoonsgebonden, dus doe wat je prettig vindt en wat goed aanvoelt. Alleen als je sneller loopt dan 16 kilometer per uur is het misschien beter op de voorvoet te landen. En sprinters op de korte afstand gebruiken alleen de voorvoet, wat dan gaat het stukken sneller. Ben je topsporter dan kan het handig zijn verschillende looppatronen uit te testen, maar behoor je tot de massa blijf dan gewoon op de hielen landen als dat prettig aanvoelt.

De eerste wedstrijd

Je hebt er maanden voor getraind, veel over gesproken en gelezen, en dan is het eindelijk zover dat je over een week aan je eerste hardloopwedstrijd zal deelnemen. Best spannend die laatste dagen, want:
  • welke voorbereidingen moet je nog nemen,
  • wat zal je voor kleding aandoen, wordt het fris of warm weer,
  • hoeveel zal ik die laatste week nog lopen en hoe intensief,
  • waaruit bestaat die week mijn voeding,
  • mag ik vrijen en seks hebben de avond ervoor, (ja dat mag)
  • wat eet ik de laatste dag en de uren vlak voor het startschot,
  • hoe laat ga ik weg, waar moet ik parkeren, heb ik tijd om in te schrijven, en in te lopen,
  • waar zijn de toiletten voor de laatste plas,
  • waar stop ik m'n waardevolle spullen,
  • kan ik na afloop douchen,
  • hoe kom ik weer thuis.

En dan de wedstrijd zelf. Wat bij een 10km afstand betekent dat je zo'n 50 minuten achtereen je zelf uitperst, net niet buiten adem raakt, omdat je een mooie tijd in de uitslagen wil bereiken. Is dat eigenlijk wel leuk? In ieder geval wel de euforie na de finish, als je een mooie persoonlijke tijd hebt neergezet. En gezellig napraat met je medehardlopers. En bovendien het voldane gevoel hebt dat je hebt gewerkt aan de vitaliteit van je hart, longen en bloedvaten.

Als je regelmatig traint en aan wedstrijden deelneemt ligt wel het risico op de loer dat je ongemerkt en ongewild je lichaam verwaarloost. Af en toe een goede sportmassage bij een deskundige masseur kan klachten aan spieren, pezen en gewrichten voorkomen. Vooral bij stijvigheid en pijntjes die te lang duren is een controlemassage geen overbodige luxe, want het kan (langdurig) blessureleed voorkomen. En realiseer je dat de dorstprikkel minder wordt als een mens ouder wordt, dus soms amper aanwezig is, zelfs na een intensieve wedstrijd in de warmte.
De voordelen van een sterk en gezond sporthart

De voordelen van een sterk en gezond sporthart

Als je regelmatig en intensief aan duursport doet, bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen, zal jouw hart zich geleidelijk aanpassen op deze inspanning door sterker en groter te worden. Je ontwikkelt dan…
Hardloopblessure door overbelasting van spieren en pezen

Hardloopblessure door overbelasting van spieren en pezen

Een sportblessure kan zich gedurende weken, maanden ontwikkelen zonder dat je het merkt. Als de blessure zich dan eenmaal, onverwacht aandient is het te laat en volgt een lange revalidatieperiode. Je…
Sportmedisch onderzoek voorkomt blessures en erger

Sportmedisch onderzoek voorkomt blessures en erger

Als je pas op latere leeftijd serieus wil gaan sporten, is het verstandig eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan, bij een sportmedisch adviescentrum. De risico’s voor nieuwe sporters bestaan na…
Kinesiotaping, een nieuwe manier van therapeutisch tapen

Kinesiotaping, een nieuwe manier van therapeutisch tapen

Onder meer in de fysiotherapie en (sport)massage wordt vaak gebruik gemaakt van Kinesiotape. Een therapeutische tape die qua structuur lijkt op normale hechtpleister, maar daarmee verder niet te verge…
Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeet

Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeet

Honden reageren anders op hardlopers dan op wandelaars, want door de snelle loopbewegingen komen driften in de hond los. Of die driften leiden tot bijten, blaffen of vriendelijk tegen je opspringen ku…
Rust en rekken vaak enige remedie bij achillespeesblessure

Rust en rekken vaak enige remedie bij achillespeesblessure

Hardlopers hebben nogal eens last van blessures. Ieder lichaam kent z’n specifieke zwakke schakel. Bij de een is dat de lies en bij de ander de knie. Maar ook de achillespees is bij menigeen een kwets…
Hardlopen in de zomer is heerlijk, maar kent soms risico's

Hardlopen in de zomer is heerlijk, maar kent soms risico's

Natuurlijk is het zo dat je niet zulke snelle tijden kunt lopen tijdens warme zomerdagen, omdat je lichaam nu eenmaal z’n warmte moeilijker kwijt kan. Maar daar staan veel voordelen tegenover. Want he…
Halve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjes

Halve marathon van Egmond geen hardloopwedstrijd voor watjes

Een wedstrijd hardlopen is een eigenaardige liefhebberij. Vooraf verlang je er naar. Maar door het zware afzien hoop je dat de krachtmeting snel voorbij is, zodra het startschot heeft geklonken. Dat g…
Vrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsport

Vrouwen halen de mannen snel in bij de hardloopsport

Hardlopen was vroeger voornamelijk een mannensport, maar nu zien we dat de dames aan een inhaalrace bezig zijn op dit atletiekonderdeel. Vermoedelijk kent ons land inmiddels al circa 2,5 miljoen mense…
Te veel water drinken tijdens hardloopwedstrijd is ongezond

Te veel water drinken tijdens hardloopwedstrijd is ongezond

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Vrouwen iets daaronder, en mannen een wat hoger percentage. Bij menige volwassene is de dorstprikkel op latere leeftijd echter afgezwakt, waa…
Hardlopen is gezond maar door overbelasting vaak blessures

Hardlopen is gezond maar door overbelasting vaak blessures

Hardlopen is goed voor de conditie van onze longen, hart, bloedvaten en ook heilzaam voor onze geest. En deze duursport heeft vaak ook een positieve versterkende invloed op spieren, botten en pezen. M…
Gezond en vlot herstel na intensieve hardloopwedstrijd

Gezond en vlot herstel na intensieve hardloopwedstrijd

Hardlopen is nog steeds een in populariteit toenemende sport. In principe is het een gezonde lichaamsbeweging waar hart, longen en bloedvaten wel bij varen. Maar spieren, pezen en gewrichten kunnen ju…
Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstand

Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstand

Gezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezonde activiteit is. Veel van die blessures kun je gelukkig voorkomen, Is het niet…
Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekvereniging

Vrouw komt vaak op tweede plaats bij atletiekvereniging

Atletiekverenigingen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Wat betreft het betalen van de maandelijkse contributie of het inschrijfgeld van een leuke wedstrijd, wordt er geen verschil gemaakt tu…
Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kou

Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kou

Professionele hardloopkleding geschikt voor lage buitentemperaturen is volop verkrijgbaar. Moderne kunststof kleding houdt het lichaam relatief droog en warm, vanwege het vochtafvoerende effect. Maar…
De beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijd

De beste voorbereiding op je eerste hardloopwedstrijd

Deelnemen aan een georganiseerde hardloopwedstrijd geeft een sensatie, die moet worden ervaren om te kunnen begrijpen. Het competitie-element maakt tijdens die officiële wedstrijd krachten in je los d…
Zo loop je een toptijd in een hardloopwedstrijd

Zo loop je een toptijd in een hardloopwedstrijd

Als je het hoogste tempo uit jezelf wilt halen, dus zo snel mogelijk het parcours wil lopen en misschien een persoonlijk record denkt te kunnen neerzetten, blijkt hardlopen ook hersenwerk te zijn. Je…
Invloed van liefde op resultaat sportieve krachtmeting

Invloed van liefde op resultaat sportieve krachtmeting

Is vrijen vlak voor een belangrijke sportwedstrijd van negatieve invloed op je prestatie? Het is een oude discussie die telkens weer oplaait, waarschijnlijk ingegeven door het idee dat gemeenschap een…
Gezond en snel herstellen na finish van hardloopwedstrijd

Gezond en snel herstellen na finish van hardloopwedstrijd

Ons lijf krijgt er tijdens een uitputtende hardloopwedstrijd vele malen meer van langs dan bij een hardlooptraining. Een wedstrijd lang constant op het hoogste tempo hardlopen, houdt een gezondheidsri…
Gezondheidsrisico's bij startende hardloper

Gezondheidsrisico's bij startende hardloper

Wéér een goed voornemen: eindelijk beginnen met hardlopen. Maar wees in het begin wel voorzichtig en gebruik je gezond verstand. Herstellende rust is heel belangrijk, willen we niet met onnodige bless…
Plotselinge dood tijdens sport, meestal vanwege hartprobleem

Plotselinge dood tijdens sport, meestal vanwege hartprobleem

Elk jaar overlijden in totaal zo'n 16.000 personen aan een plotselinge hartstilstand. Daarvan zijn 200 tot 400 sportdoden. Plotselinge dood komt, in tegenstelling tot wat de benaming suggereert, zelde…
Voorkom onveilige verkeerssituaties tijdens het hardlopen

Voorkom onveilige verkeerssituaties tijdens het hardlopen

Zorg dat je als hardloper op straat, een defensieve verkeersdeelnemer bent. Neem geen risico en zeker niet tijdens de donkere maanden. Als je in het donker loopt zijn reflecterende kleding en schoenen…
Sportcompressiekous tegen blessures aan je benen

Sportcompressiekous tegen blessures aan je benen

De compressiekous is nog een relatief nieuw voorbehoedsmiddel in de strijd tegen blessures aan de benen. Zoals kramp, zweepslag, shin splint enz. Steeds vaker zie je sporters met deze steunkousen om d…
Shin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessure

Shin splints aan de schenen is pijnlijke hardloopblessure

Shin Splints van de schenen. Het is een van de klassieke lopersblessures. Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijker: hoe raak je ervan verlost. En vooral hoe voorkom je shin splints, oftewel sch…
Meer hardlopers in wedstrijd bij leeftijden in de uitslag

Meer hardlopers in wedstrijd bij leeftijden in de uitslag

Het competitie-element is een belangrijke drijfveer voor het deelnemen aan hardloopwedstrijden. Wekelijks worden door het hele land 10-tallen trimlopen en KNAU-hardloopwedstrijden georganiseerd, voorn…
Profiteer in hardloopwedstrijd ook tactisch van de tegenwind

Profiteer in hardloopwedstrijd ook tactisch van de tegenwind

De invloed van de wind tijdens het hardlopen valt niet te onderschatten. Bij een training is de wind van ondergeschikt belang. Maar betreft het een hardloopwedstrijd, dan is de wind een factor waar we…
Gepubliceerd door Robbie op 28-07-2010, laatst gewijzigd op 21-05-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Superdirk, Pixabay
  • Passage "hardlooptechniek" : Volkskrant 23-1-2016 (sportarts Steef Bredeweg)