Honden geven behalve lusten, soms ook lasten
In de meeste gevallen zijn mensen dol op honden, en honden zijn ook dol op mensen. Maar alles heeft z'n prijs, ook met onze trouwe huisdier zijn er wel eens problemen. Gelukkig is onze kennis toegenomen, want er is nog niet zo heel lang een medicijn dat reisziekte bij honden voorkomt. Kunnen we naar Frankrijk met de auto zonder een hond met stress. En zo is er meer vooruitgang geboekt.
Trouwe viervoeter
Aan honden kunnen we veel plezier beleven, maar het beest kent ook enkele ongemakken. Een van de vervelendste is toch wel het bijtgedrag dat sommige vertonen. Niet elke hond is in alle gevallen betrouwbaar wat dat betreft. Maar soms kunnen we een hond het niet eens aanrekenen dat het geïrriteerd uithaalt naar een plaaggeest. Dat neemt niet weg dat het toch wel enige zorg baart en we kleine kinderen nooit alleen mogen laten met honden. Van de personen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een hondenbeet is 43% jonger dan 10 jaar.
Hardlopers en honden
Een risicovolle combinatie omdat honden soms worden opgewonden door een hardloper. Vooral als de hardloper van de hond af loopt kan het beest denken dat het om een wegvluchtende prooi gaat. Ga als hardloper niet vlak langs de hond en controleer of de baas je ziet aankomen, want dat geeft een veilig gevoel. Passeer het dier sowieso op ruime afstand.
In de auto
Een lange autorit is voor menige hond een gruwel. Alvorens je 1500 km gaat rijden is het verstandig om (proefondervindelijk) uit te zoeken hoe je hond op een lange rit reageert en eventuele voorzorgsmaatregelen tegen reisziekte te nemen. Via de dierenarts is een antibraakmiddel te verkrijgen.
Hou hond uit zon
De hond even in de auto achterlaten kan vaak nog wel in het koude jaargetijde, en misschien zelfs in de lente. Maar tijdens zomerse dagen absoluut niet. Ook met een raampje op een kier kan het in de zomer fataal zijn. Eveneens is het onverstandig om de hond tijdens warme dagen met de fiets mee te laten rennen. Honden transpireren namelijk niet als mensen, want ze raken hun warmte kwijt door te hijgen en via de voetzolen. Honden kunnen daardoor niet tegen al te grote hitte want dat maakt hun bloed stroperig en dik, waardoor het niet meer goed valt rond te pompen. Hou het dier op warme dagen zoveel mogelijk uit de directe zon en laat hem zwemmen (als hij dat wil) en veel koel water drinken. De hond goed laten bewegen doe je in de koele ochtend of avond. De Hondenbescherming geeft gratis flyers en posters uit die zijn op te vragen via hondenbescherming.nl