Robbie » Specials » Inkomstenbelasting

Nuttige belastingadviezen, t.b.v. ons besteedbaar inkomen

Nuttige belastingadviezen, t.b.v. ons besteedbaar inkomen Al tientallen jaren tracht de fiscus en de overheid om de belastingregels te vereenvoudigen. In de praktijk komt daar weinig van terecht omdat tegenover elke regel die verdwijnt wel weer een nieuwe bepaling wordt ingevoerd. Belastingprogramma's helpen bij het invullen, maar vaak is het dan te laat om nog belastingbesparende maatregelen te nemen. Dus verdiep je tijdig in alle te behalen belastingvoordelen.

Inkomstenbelasting

Hoe meer inkomstenbelasting je aan de fiscus moet betalen, des te meer verdien je of heb je op de bank staan. Wat dat betreft betaalt een mens graag veel belasting. Maar waar het natuurlijk om gaat is dat we geen cent meer willen betalen dan strikt nodig is.
Als je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet en daarvoor bepaalde kosten maakt die je niet declareert, zijn die dikwijls aftrekbaar in de vorm van een gift.

Tijdwinst

Positief is dat we tegenwoordig in een oogwenk ons "biljet" via Internet kunnen indienen en dat de belastingdienst zelfs de genoten inkomsten en banksaldi kan aanleveren, aangezien ze die van onze werkgever/uitkeringsinstantie en financiële instellingen al hebben gekregen. Maar we laten ons niet met een kluitje in het riet sturen, vandaar onderstaand enkele nuttige tips om minder te betalen.

Vakantiegeld, dertiende maand, bonus etc.

Stel dat je over de top van je inkomen in het tarief van 42% inkomstenbelasting valt, dan gaat van het brutobedrag aan vakantiegeld en 13e maand volledig die 42% loonheffing af. Dat lijkt oneerlijk maar het is wel terecht.

Belasting over spaargeld

Het is bij een lage rentestand geen eerlijke zaak meer dat we nog belasting over een groot deel van ons spaargeld moeten betalen, terwijl de rente vaak minder is en de inflatie per jaar vaak zo'n 1,5%. Wat dat betreft kun je als spaarder beter in een periode met deflatie leven. Maar voor degenen met schuld is inflatie juist aantrekkelijker dan deflatie. En aangezien de overheid altijd veel schulden bezit, heeft die baat bij inflatie, en zal de overheid via het "bijdrukken" van geld altijd voor inflatie zorgen. Ten koste van de spaarders en gepensioneerden die hun pensioen niet of nauwelijks geïndexeerd zien worden. De overheid is er de oorzaak van dat een kop koffie op een terras nu aanzienlijk meer kost dan de €1,50 die we er in 2001 voor betaalden.
Belastingvoordeel reiskosten woon-werkverkeer

Belastingvoordeel reiskosten woon-werkverkeer

Als u met eigen vervoer naar uw werk reist, kan de werkgever sinds januari 2024 maximaal € 0,23 per kilometer vergoeden. Zonder dat u belasting betaalt over dit bedrag. Voor deze maximale vergoeding v…
Definitieve belastingaanslag is soms toch niet definitief

Definitieve belastingaanslag is soms toch niet definitief

Als je denkt dat je belastingaangifte is goedgekeurd door de fiscus, omdat je daarvan officieel bericht hebt gekregen d.m.v. een definitieve aanslag, kijk je gek op indien men daar (dikwijls na vele m…
Extra loonheffing over vakantiegeld, bonus, 13e maand, enz

Extra loonheffing over vakantiegeld, bonus, 13e maand, enz

Geld dat we incidenteel bovenop ons normale maandsalaris ontvangen, zoals een bonus, gratificatie, winstdeling, 13e maand, overwerkvergoeding en vakantiegeld, wordt op gebied van loonbelasting fors aa…
Vrijwilligerswerk doen en daarvoor toch geld ontvangen

Vrijwilligerswerk doen en daarvoor toch geld ontvangen

Naast z'n werk zet menigeen zich met hart en ziel in voor club, vereniging, goed doel enz. En als gepensioneerde of alleenstaande is vrijwillig werk verzetten, tevens een manier om sociale contacten t…
Gepubliceerd door Robbie op 28-07-2010, laatst gewijzigd op 01-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.