Succesvol presteren ondanks spanning en tijdsdruk
In ons leven moeten we vaak spannende dingen doen. Bijvoorbeeld een spreekbeurt houden, op ons werk een belangrijke order binnen halen, een penalty nemen, een toneelrol vervullen of in ons eentje een liedje voor een jury zingen. Vaak om in ons levensonderhoud te voorzien, de hypotheek en auto te kunnen betalen. Dus mislukking schaadt niet alleen ons ego, maar kan ook nadelig zijn voor onze financiële positie. Bedenk echter dat weinigen zonder versnelde hartslag het podium betreden om een volle zaal toe te spreken of toe te zingen, maar dat ze ondanks die plankenkoorts meestal toch succesvol zijn. En dat het voor anderen lijkt alsof ze over stalen zenuwen beschikken.
Omgaan met stress
Onbegrijpelijk eigenlijk dat we met gemak een praatje voor de spiegel kunnen houden, maar overvallen door zenuwen worden als we dat voor een volle zaal moeten doen. Een troost is dat bijna iedereen in dergelijke situaties last van deze vervelende stress heeft. En hoopvol is het, dat het de meeste toch lukt de spanning in goede banen te leiden en uiteindelijk zichzelf te overtreffen. Plankenkoorts hoort er kennelijk bij, en is wellicht zelfs nodig om optimaal te presteren.
De juiste voorbereiding
Om zenuwen en angst te kunnen omzetten in gezonde spanning, dienen we over zelfvertrouwen te beschikken. En zelfvertrouwen valt of staat met een goede voorbereiding. Als je de toneelrol slecht geleerd hebt is het logisch dat je enorm bevreesd bent om publiekelijk af te gaan. En dat geldt ook voor die sportieve prestatie, wat de reden is dat je er steeds zo intensief voor getraind hebt.
Communicatie
Als je iets van een ander gedaan moet krijgen, maar beseft dat er een grote kans is dat je daarin niet slaagt, kan dat ook de nodige druk geven. Als het geen urgente kwestie betreft, kun je vaak het beste een gunstig moment afwachten. Vrijdags, met het weekend in het vooruitzicht, zijn collega's vaak bereidwilliger dan maandagochtend vroeg, als ze nog de eerste koffie moeten krijgen. Sowieso is het nooit handig iemand een gunst te vragen wanneer de persoon gespannen is, onder tijdsdruk staat etc. Het juiste moment benutten, en liefst het ijzer smeden als het heet is, dat is belangrijk.
Een presentatie of speech
Spreken in het openbaar is altijd spannend of het nu voor een kleine groep of voor een volle zaal is. Goede voorbereiding is hierbij heel belangrijk. Doe de presentatie vanaf een papier met wat steekwoorden en ga alleen in geval van nood voorlezen. Vooral tijdens een (jubileum)speech zo veel mogelijk de zaal inkijken. Bij een volle zaal over de hoofden heenkijken. En bewaar rust, voorkom dat je te gehaast gaat spreken, dus praat langzamer dan normaal. Wat afbeeldingen vertonen van een PowerPoint, dia's of flip-over geeft ook rust, omdat je daardoor automatisch je tempo gaat drukken. Succes!
Toptijd in hardloopwedstrijd
Bedenk dat rust na een intensieve training het lichaam sterker maakt, dan te overhaast een volgende training. Supercompensatie van de spieren gebeurt immers tijdens de herstelperiode. Als je werkelijk een toptijd wil neerzetten, ben je ook afhankelijk van veel onzekere factoren tijdens de wedstrijd. Maar het parcours een keertje verkennen kun je wel een paar dagen vooraf, zodat je weet hoe je de krachten en energie moet verdelen. Kennis maak macht, ook hier.