Leidinggeven kwestie van aanleg, ontwikkeling en training
Leiding geven is voor menigeen vaak lastig. Sommigen zijn daarentegen geboren leiders. Het geeft aan dat leidinggeven niet alleen geleerd en getraind kan worden, maar dat je er ook enig talent voor moet hebben, wil je slagen als manager. De hypotheekverkoper die vanwege z'n commercieel vakmanschap geacht wordt een bankfiliaal te kunnen leiden, maar door onvoldoende leiderscapaciteiten faalt, is daarvan een typisch voorbeeld. Ook menige getalenteerde verkoper is in het verleden als verkoopleider bezweken vanwege onvoldoende leiderscapaciteiten. Maar mits je enige aanleg hebt, kun je natuurlijk ook een cursus volgen en op die manier de kunst van leidinggeven proberen aan te leren.
Talent en training
Om met succes een leidinggevende rol te vervullen, zal je over enige aanleg moeten beschikken. Maar ook de typische managementvaardigheden moeten ontwikkelen die voor een chef-functie nu eenmaal nodig zijn. Enkele aandachtspunten die je als (toekomstig) manager niet mag negeren.
Motiveer
Als je iets gedaan wil krijgen van een collega of ondergeschikte lukt het namelijk niet om domweg een simpele order te geven. Je zult daarentegen je mensen moet motiveren en enthousiasmeren. Je zult ze bij de besluitvorming moeten betrekken en inspraak moeten geven. Uiteraard hoeft dat niet bij elk wissewasje maar wel bij belangrijker zaken. Dus een leidinggevende moet niet alleen maar praten, maar vooral ook luisteren. Dat betekent dat een functioneringsgesprek ook geen eenrichtingsverkeer hoeft te zijn.
Erkenning en waardering
Erkenning en waardering zijn basisbehoeften voor ieder mens, van kinds af aan. Je dient dus ook je medewerkers het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden voor hun inzet en harde werken. Dat hoeft niet plechtig en officieel, maar kan via een vriendelijk bedankje in een mailwisseling, of gewoon in het voorbijgaan. Complimenten krijgen en geven is een eerste levensbehoefte voor ieder mens.
Een woordje doen
Spreken in het openbaar is vaak een lastige. Maar je moet er toch rekening mee houden dat je regelmatig een praatje voor de groep moet houden, een presentatie gaat geven of een leuke speech moet houden tijdens een jubileum van een werknemer. Een goede voorbereiding is daarbij belangrijk. Probeer je praatje vanaf een spiekbriefje met wat steekwoorden te doen. Maar voor noodsituaties mag je altijd een volledig uitgewerkte speech bij je houden. Die zekerheid geeft vaak zoveel rust, dat je bijna alles uit je hoofd kunt.
Kortom je zult je op velerlei gebied moeten ontwikkelen. Gelukkig hoeft dat allemaal niet binnen een paar weken. En eerlijkheid duurt ook op gebied van leidinggeven het langst. Je kunt natuurlijk niet altijd alles tegen iedereen zeggen, maar spreek wel altijd de waarheid. Dan hoef je ook minder te onthouden.