Robbie » Specials » Levensvisie

Geloven in een hogere macht, zonder Bijbel, Koran of Tora

Geloven in een hogere macht, zonder Bijbel, Koran of Tora Wij zijn hier op Aarde om God te dienen en in het Hiernamaals te komen. Dat is min of meer wat de vele kerken en religies beweren. Maar dat antwoord is eigenlijk niet echt bevredigend. Zeker niet voor de moderne mens, die twijfelt aan de inhoud van al "die boeken" van vroeger zoals Tora, Koran of Bijbel. Want waarom deze hel op aarde als er inderdaad een goede God bestaat die alleen maar het beste met ons voor heeft? Volgens de Bijbel omdat Adam zich in het Paradijs heeft laten verleiden, waardoor Satan een deel van de macht naar zich toe kon trekken. Hoe kun je Adam die "misstap" eigenlijk kwalijk nemen, want als je honger hebt wil je tegen elke prijs eten.

Waartoe dient het leven op Aarde

De mens heeft van nature een behoefte om van alles het naadje van de kous te weten. Die nieuwsgierigheid heeft ons veel opgeleverd, vooral op technisch en materieel gebied. Maar de drang om te weten hoe het zit, speelt natuurlijk ook een grote rol bij alles dat wij in de natuur aantreffen, inclusief ons eigen bestaan, dus:
  • Waarom zijn wij hier,
  • waar komen wij vandaan,
  • en waar gaan wij naar toe,
  • is er leven na de dood,
  • wat heeft al het lijden voor zin.

Deze vertwijfelde vragen spoken de mensheid al eeuwen door het hoofd. En waar vraag en angst is zal altijd aanbod ontstaan, in de vorm van sekten, kerken, religies met hun dikwijls goedbedoelde, maar vaak ongefundeerde antwoorden en schijnzekerheden.

Eigen gezond verstand

Maar heb je eigenlijk wel een religie nodig voor het antwoord op de levensvragen? Kom je niet zelf een heel eind als je een beetje logisch nadenkt? Volgens sommigen is het ingewikkelde leven op Aarde simpelweg door een ongecoördineerde oerknal ontstaan.

Maar dan kunnen we dus ook beweren dat een schitterende zandsculptuur die we op een verlaten strand tegenkomen, is ontstaan door een toevallig samenspel van zand, wind en water. Aangezien zo'n mooi zandsculptuur natuurlijk wel degelijk is bedacht en gemaakt, is het onlogisch dat de miljoen maal ingewikkelder mens, en al het andere gecompliceerde leven wel "vanzelf" zonder enig plan is ontstaan.

Gelukkig gaan we dood

Eeuwig leven is de beloning die veel religies in het vooruitzicht stellen als we ons aan hun regels houden. Maar wat is de waarde van zand in de woestijn en water in de zee. Dus leven wordt ook waardeloos als het er altijd en eeuwig is. Eeuwig leven in het paradijs is dus een hel of a job. Je moet er niet aan denken, om nog 100 miljoen keer je huis te moeten behangen.

Eten, poepen en voortplanten

Het enige dat een spijsverteringsbacterie doet is eten en voortplanten, en daarmee verricht de microbe een nuttige taak, want daarmee houdt hij ons in leven. Welk groot mysterie houden wij in stand simpel door onze aanwezigheid op deze aarde en ons leven uit te zingen?
Dit is de zin van ons bestaan, of je het leuk vindt of niet mijn kijk op

Dit is de zin van ons bestaan, of je het leuk vindt of niet

Waarom ben ik op aarde. Wat is de zin van het leven, het nut van ons bestaan, de bedoeling van al het verdriet. Godsdiensten geven een antwoord, maar niet overtuigend. De mens lijkt niet veel meer dan…
Liever kort leven op Aarde dan eeuwig in doodsaai Paradijs mijn kijk op

Liever kort leven op Aarde dan eeuwig in doodsaai Paradijs

De dood boezemt ons mensen schrik aan. En vooral als we ons vitaal van geest en lichaam voelen willen we liefst voor altijd leven. Maar “eeuwig” is wel heel erg lang. En als we er serieus over nadenke…
Geen geloof in Bijbel en toch geen atheïst is ook logisch mijn kijk op

Geen geloof in Bijbel en toch geen atheïst is ook logisch

Niet geloven in Bijbel, Tora of Koran, en evengoed geen atheïst zijn is voor menigeen een logische keuze. Het betekent dat je wel gelooft in een scheppende kracht en een hogere intelligentie, maar dan…
Waarom dankbaar zijn dat je in deze ellendige wereld leeft? mijn kijk op

Waarom dankbaar zijn dat je in deze ellendige wereld leeft?

Ons wordt geleerd blij in het leven te staan en, als je gelovig bent opgevoed, dankbaar voor het leven dat God ons heeft geschonken. Maar er zijn toch veel redenen te bedenken om niet dankbaar te zijn…
Gelukkig leven in een wereld vol verdriet, dood en pijn mijn kijk op

Gelukkig leven in een wereld vol verdriet, dood en pijn

Veel medemensen op deze aardbol gaan rechtstreeks gebukt onder honger, oorlog, misdaad, ziekte, natuurrampen enz. Ondanks dat we terdege beseffen dat miljoenen medemensen daardoor een diep ongelukkig…
Gepubliceerd door Robbie op 27-01-2011, laatst gewijzigd op 11-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.