Robbie » Specials » Omgang buren

Belangrijk dat je met je naaste buren goede vrienden blijft

Belangrijk dat je met je naaste buren goede vrienden blijft Liever een goede buur dan een verre vriend. In onmin leven met je buren wens je niemand toe, omdat het iemands leven kan vergallen. Als je constant in onmin leeft met de buren, blijkt verhuizen soms de enige oplossing. Stop daarom energie in de relatie met je buren alsof het een huwelijk betreft. Besef ook dat overlast van je buren voor een deel tussen de oren zit. Want als je elkaar mag kun je ook veel meer van elkaar accepteren, zonder dat je het als burengerucht ervaart.

Respect voor elkaar

Ruzie met je buren kan je woongenot en je leven dusdanig vergallen dat je soms maar beter kunt verhuizen. Het belangrijkste is natuurlijk om geen ruzie te beginnen en dus eventuele ergernissen op een rustige manier uit te praten, voordat het uit de hand loopt. Laten merken aan je buren dat je elkaar respecteert en rekening met elkander houdt is vaak al een goede basis voor een prettige verstandhouding.

Informeren is respecteren

Concreet komt het erop neer dat het van respect getuigt als je bijvoorbeeld vraagt aan je buren:
  • Of ze misschien geluidsoverlast hebben vanwege die nieuwe geluidsinstallatie van je.
  • Of dat die boom in je tuin niet al te veel zon tegen houdt.
  • Geef ook vooraf aan dat het de komende tijd een beetje lawaaierig kan worden omdat je moet klussen.
  • En ga je groot onderhoud aan de buitenkant van je huis doen, laat het dan ook weten, want misschien kun je dingen combineren, wat bovendien de kosten kan drukken.
  • En als je een muziekinstrument bespeelt, overleg dan even over het tijdstip waarop je de ander het minste stoort.
Alleen al het feit dat je de mogelijke overlast ter sprake te brengt, betekent voor je buren dat je begrip voor ze hebt, wat de ander in een toegeeflijke stemming zal brengen.

Kinderen

Door je kinderen kun je ook problemen met je buren krijgen, of natuurlijk door de kinderen van je buren. Natuurlijk moet je over en weer iets kunnen accepteren, maar als kinderen bijvoorbeeld de hele dag met een bal tegen de garagedeur van je buren spelen, kan die geluidsoverlast best irritant zijn.

Geluidsoverlast

Zit voor een belangrijk deel tussen de oren. Zoals hierboven al uiteengezet: Als je elkaar mag en weet dat de ander rekening met je houdt, kun je accepteren en begrijpen dat buren geluid produceren.

Conflictbeheersing

Als er toch eens wat wrevel optreedt, zorg dan dat de zaak niet escaleert en in een ruzie ontaardt. Wees de verstandigste en blijf altijd kalm, vriendelijk en beleefd. Gebruik normale argumenten en toon ook begrip voor de ander ook al ben je het met die ander oneens. Boos worden is in feite je zelfbeheersing verliezen, wat tot uitspraken en gedrag leidt waar je later spijt van kunt krijgen. Verlies je toch je zelfbeheersing, neem dan zo snel mogelijk daarna weer contact op met de ander om weer op goede voet te komen. Laat het conflict niet weken broeien want hoe langer je wacht des te lastiger het wordt om weer normaal te kunnen doen. Schakel desnoods iemand in, om te bemiddelen bij verharding van standpunten.

Te vaak op visite bij elkaar

Het is die typische valkuil waardoor dikwijls wrevel ontstaat. Hou vooral als je elkaar pas kent, liever te veel afstand dan dat je elkaar overloopt.
Huiselijk geweldspiraal volgt voorspelbaar patroon

Huiselijk geweldspiraal volgt voorspelbaar patroon

Jarenlang elkaars partner, en nog nooit één keer ruzie gehad is gelukkig een utopie. Want een pittige woordenwisseling lucht vaak op, en kan zelfs relatiebevorderend werken. Maar uiteraard niet als de…

Let op overlast: Wie zijn de buren in je nieuwe huis?

Het spookbeeld van menige huisbewoner is overlast van je buren of -nog erger- burenruzie. Met als dramatisch gevolg dat je elkaar misschien nooit meer aankijkt en gaat negeren. Wat kun je er aan doen…
Hennepkwekerij illegaal in jouw huis of bij de buren

Hennepkwekerij illegaal in jouw huis of bij de buren

De teelt van hennep (Latijnse naam: cannabis) gaat gepaard met verloedering, energiediefstal, wateroverlast, brand, kortsluiting, illegale bewoning, belastingontduiking en uitkeringsfraude. Bovendien…
Leuk feestje organiseren, zonder ruzie en scheve gezichten

Leuk feestje organiseren, zonder ruzie en scheve gezichten

Een feestje organiseren voor vrienden, collega's, buren en familie is leuk maar ook riskant en tricky. Want welke gasten moet je wel of juist niet uitnodigen om problemen te voorkomen. Denk daarbij aa…
Geluidsoverlast zit soms vooral tussen de oren mijn kijk op

Geluidsoverlast zit soms vooral tussen de oren

Hoe is het mogelijk dat we rustig doorslapen terwijl treinen langs ons huis denderen. Dat we op vakantie ongestoord in onze tent slapen naast een ruisende waterval. Dat we dikwijls in slaap vallen als…
Zo stop je die ogenschijnlijk onoplosbare ruzie

Zo stop je die ogenschijnlijk onoplosbare ruzie

Een ogenschijnlijk onoplosbaar uitzichtloos conflict met onze buren; familieleden die in onmin met elkaar leven; je kijkt uit onvrede een vroegere collega of zakenrelatie niet meer aan enz. Hoe kan ee…
Gepubliceerd door Robbie op 07-10-2009, laatst gewijzigd op 01-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.