Robbie » Specials » Rampspoed en noodsituaties

Juiste reactie, bij calamiteit, orkaan en rampspoed

Juiste reactie, bij calamiteit, orkaan en rampspoed Je kunt je tegen de financiële gevolgen van allerlei onheil verzekeren, zoals een verkeersongeval, brand, plotseling overlijden etc. Maar daarmee sluit je een dergelijke rampspoed uiteraard niet uit. Hooguit dat de gevolgen in geldelijk opzicht enigszins worden verzacht. Daarbij komt dat grote rampen zoals een grote overstroming, oorlog etc. niet te verzekeren zijn. Wat moet je doen als buiten de alarmsirenes loeien. We willen liever aan aangename dingen denken dan aan het ergste dat een mens kan overkomen. Maar we kunnen helaas altijd "als donderslag bij heldere hemel" met een ramp worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld een gek die om zich heen gaat schieten, of een vliegtuig dat in een flatgebouw neerstort, een aanrijding met ernstige gevolgen, enz.

Overlijden

Soms zie je het aankomen dat je niet lang meer te leven hebt, maar lang niet altijd. Zijn daarom, ingeval van plotseling noodlot, je naasten op de hoogte van de zaken die geregeld moeten worden, als je er onverwacht niet meer bent:
  • Waar in huis liggen alle belangrijke en emotionele papieren, voorwerpen e.d.
  • Welke financiële zaken zijn er zoals bankrekeningen, creditcard.
  • Welke instanties moeten allemaal worden geïnformeerd: pensioenfonds, e.d.
  • Een lijst van namen van alle mensen, clubs, verenigingen, oud-collega's die je een kennisgeving wil sturen.

Zo'n overzicht is natuurlijk helemaal essentieel als je met z'n tweeën een verre reis gaat maken, want je wilt toch niet dat je kinderen in al hun verdriet deze zaken allemaal zelf moeten uitzoeken.

De alarmsirenes

Elke eerste maandag van de maand, gaan om 12.00 uur alle alarmsirenes van de overheid in het hele land even aan. Het is een kwestie van proefdraaien, voor het geval ze ooit echt nodig zijn. Het maandelijkse proefalarm is ooit ingesteld tijdens de koude oorlog eind jaren '50, toen er wel degelijk kans op een derde wereldoorlog was tussen het communistische Oostblok (Rusland) en het vrije westen (Amerika en Europa).

In de auto

Wat gebeurt er als je ooit urenlang door file of pech stil komt te staan? Zorg dat je als volgt bent voorbereid:
  • Bij hitte voldoende flessen drinkwater en wat eetbaars.
  • Bij kou voldoende voedsel, warme dekens etc.
  • Eventueel medicijnen voor je zelf of passagiers.
  • Voldoende spullen en voeding voor een eventueel klein kind

Denk niet dat zoiets alleen tijdens een verre reis in het buitenland nodig is, want je zult maar na werktijd met een lege maag urenlang in de sneeuw vast komen te zitten op weg naar huis.

Orkaan

Storm en harde windstoten kunnen soms voor aanzienlijke materiële en persoonlijke schade zorgen. Als er een windkracht 9 of erger wordt voorspeld realiseren we ons vaak weer dat er eigendommen beschadigd kunnen raken, en dat ook veilig deelnemen aan het verkeer extra alertheid vereist. Indien marktkooplui hun marktkraam niet opzetten weten we zeker dat we moeten opletten.

Verzekeringen

Zoals gezegd nuttig, maar slechts financiële compensatie voor het ondervonden leed. Vergeet niet de polissen van tijd tot tijd nog eens door te nemen. In hoeverre heb je bijvoorbeeld nog een rechtsbijstandsverzekering nodig indien je als senior niet meer een betaalde betrekking hebt, en via de polis van de autoverzekering wellicht ook een rechtsbijstandsdekking op verkeersgebied hebt?
Maar die afweging bepaal je natuurlijk zelf.
Noteer nu wat nabestaanden moeten weten bij je overlijden

Noteer nu wat nabestaanden moeten weten bij je overlijden

Wacht niet tot je oud en ziek bent met het opschrijven van je wensen en noodzakelijke acties bij je overlijden, want je kunt elke dag onverwachts de laatste adem uitblazen. Maak een overzicht van alle…
Wat te doen bij zwaailicht, sirenes of NL-Alert op uw mobiel

Wat te doen bij zwaailicht, sirenes of NL-Alert op uw mobiel

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur, wordt het alarmsysteem van de overheid getest. Maar weet u eigenlijk wat u moet doen indien vanwege een echte noodsituatie de alarmsirenes loeien en NL-A…
Altijd noodpakket in auto, vooral bij vrieskou en warme dag

Altijd noodpakket in auto, vooral bij vrieskou en warme dag

Wel eens overdacht wat je kan overkomen bij urenlang oponthoud, terwijl nergens een huis of benzinestation te bekennen is. Zoals In de winter in de file staan terwijl je geen verwarming hebt. Of tijde…
Checklist voor noodzakelijk calamiteitenplan bij werkgever

Checklist voor noodzakelijk calamiteitenplan bij werkgever

Het is belangrijk dat iedere medewerker in een gebouw precies weet wat hem/haar te doen staat bij een bedeigende situatie, opdat zowel medewerkers als bezoekers snel in veiligheid worden gebracht, en…
Zorg voor thuisblijvers voor het geval je op vakantie sterft

Zorg voor thuisblijvers voor het geval je op vakantie sterft

Als je een verre reis maakt moet je veel organiseren en regelen. Weinigen houden rekening met de kans dat ze misschien nooit meer terugkomen. Want heb je wel voorzorgsmaatregelen genomen, dus aan de a…
Gepubliceerd door Robbie op 06-02-2014, laatst gewijzigd op 06-07-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties