Robbie » Specials » Slaapproblemen
Robbie: Informatie van A tot Z

Tips voor lekker slapen en een goede nachtrust

Tips voor lekker slapen en een goede nachtrust Een goede nachtrust is belangrijk voor onze gezondheid en essentieel voor een uitgerust gevoel overdag, waardoor we de inspanningen van de volgende dag goed aankunnen. Helaas is een goede diepe slaap niet aan iedereen gegeven. Soms is er weinig tegen te doen dat je (tijdelijk) slecht slaapt. Maar heel vaak kun je er wel degelijk ook zelf maatregelen tegen nemen.

Slecht slapen

Niet goed kunnen slapen heeft dikwijls psychische oorzaken, bijvoorbeeld omdat we gaan malen, piekeren en aan onze problemen gaan denken. Een zinloze "bezigheid" die ons alleen maar uitput, omdat het nu eenmaal onmogelijk is in bed de problemen te lijf te gaan, want dat kun je alleen maar overdag. Bovendien lijken de problemen juist in bed, als je machteloos in het donker ligt, altijd nog groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Ga ook geen zaken, die je te binnen schieten en niet mag vergeten, tot de volgende dag proberen te onthouden want daarvan word je nodeloos onrustig. Dus leg naast je bed een papiertje met een pen om ze op te schrijven, dan heb je gelijk daarna rust.

Later naar bed gaan

Sommige slecht slapende mensen hebben geluk, omdat de oorzaak slechts in het feit zit, dat ze 's avonds veel te vroeg naar bed gaan, waardoor ze nog niet moe genoeg zijn om de slaap te vatten. Voortaan niet meer vóór 24.00 uur naar bed gaan kan voor die categorie soms al een hele verbetering geven.

Jeuk

Jeuk is niet echt slaap bevorderend. Smeer daarom wat bestrijdends op die jeukende plekjes, of ga voor de verandering eens in de avond douchen i.p.v. bij het opstaan, want dat voorkomt heel wat gekrab wellicht.

Snurken

Slaapproblemen worden dikwijls veroorzaakt door snurken en ademhalingsstops. De officiële term hiervoor is slaapapneu. Het heeft te maken met een afsluiting van de luchtweg terwijl je slaapt. Daardoor komt er te weinig zuurstof bij de hersenen, die hierop reageren met een prikkel, waardoor het normale slaappatroon wordt onderbroken.

Een kwalitatief goed bed

Een kussen, matras en bed die bij je lichaam passen zijn belangrijk. Soms moet na vele jaren de matras vervangen worden, omdat de verende ondersteunende eigenschappen niet meer optimaal zijn. Maar let op dat je niet zo maar wisselt van een harde naar een zachte matras, of andersom, zonder onderzocht te hebben of zo'n verandering wel bevalt. En denk ook niet dat je eventuele rugpijn, die tijdens het slapen ontstaat, gegarandeerd overgaat door slechts je matras te vernieuwen. Soms kan een ander type kussen je ook van dergelijke rugpijn afhelpen.

Spannende dingen de volgende dag

Belangrijke taken die we de volgende dag moeten verrichten kunnen onze nachtrust behoorlijk verstoren. Omdat we later dan normaal indommelen, onrustig slapen of veel te vroeg wakker worden. Maak je geen zorgen dat dit je prestaties in negatieve zin beïnvloedt. Ook sportmensen die aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd staan, komen regelmatig niet in slaap, maar het lichaam rust dan evengoed uit.

Ontspan voordat je gaat slapen

Ga nooit met een druk hoofd naar bed, omdat je laat in de avond nog allerlei inspannende dingen hebt gedaan. Als je van overwerk of studie laat thuis komt en je hoofd nog vol zit, kun je beter in de kamer wat lezen, TV kijken of iets anders afleidends doen. In bed lezen of TV kijken mag natuurlijk ook. Want beter 5 uren goed slapen dan 7 uren half.

In de nacht onrustig woelen en de slaap niet meer vatten

Het wil wel eens voorkomen dat er midden in de nacht, om onverklaarbare reden, een onrustige situatie ontstaat van draaien, half slapen, dromen, wakker zijn, piekeren enz. Daar helpt maar een ding tegen, en dat is opstaan even het licht aan in de woonkamer, eventueel wat ontspannende lectuur doorbladeren, of een muziekje beluisteren. Op die manier verlaat de onrust je lichaam, en kun je na die korte tijd van ontspanning weer naar bed om goed te slapen.

Slaappillen

Een groot wetenschappelijk onderzoek in de VS heeft in 2012 aangetoond dat mensen die veelvuldig slaapmiddelen slikken een groot risico lopen daar aan te overlijden. Alleen al in de VS van Amerika zijn er in 2010 tussen de 320.000 en 507.000 extra doden gevallen:
  • vanwege zelfmoord omdat de slaapmiddelen een depressie kunnen verergeren,
  • door valpartijen en ongelukken, vanwege slaperigheid overdag,
  • door maagklachten en infecties,
  • vanwege blokkade van de luchtwegen tijdens het slapen,
  • als gevolg van kanker.
(bron Elsevier nr. 20 -2012)
Jeuk in bilnaad, oksels, tussen tenen, liezen, op hoofd etc

Jeuk in bilnaad, oksels, tussen tenen, liezen, op hoofd etc

Jeuk is irritant en hinderlijk waardoor je de huid gaat krabben met de nagels, of stevig wrijven, zodat de pijn de jeuk gaat overheersen. Er zijn veel mensen die vaak jeuk tussen de billen hebben of i…

Jeuk soms erger dan pijn, maar krabben is geen oplossing

Het krabben op de huid is een natuurlijke reactie op jeuk, met als resultaat dat de jeuk (even) wordt overheerst door het pijngevoel. Een enkel keertje krabben is niet zo erg, maar als je de huid door…
Nerveuze slaapstoornissen bij kinderen

Nerveuze slaapstoornissen bij kinderen

Overgevoeligheid van het zenuwstelsel kan zich bij het kind uiten in een ongewoon sterke bewegingsdrang. Deze neiging om voortdurend bezig te zijn en onnodige bewegingen te maken wordt zelfs niet gere…
Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!

Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!

Er zijn erger kwalen denkbaar dan een relatief onschuldige aandoening als hoofdroos. Maar aangezien je vaak je leven lang last van hebt van die jeuk en schilfers, is het de vraag of een ernstiger aand…
Slapeloos door zorgen betekent dat je probleem goed afloopt mijn kijk op

Slapeloos door zorgen betekent dat je probleem goed afloopt

Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, luidt het aloude gezegde. Meestal spookt het in bed in ons hoofd. Met als gevolg slapeloosheid, wakker schrikken, onrustig slapen, woelen en dr…
Oplossing slapeloosheid voor betere nachtrust

Oplossing slapeloosheid voor betere nachtrust

Velen ondervinden slaapproblemen en komen elke nacht uren slaap te kort. Het meest voorkomende slaapprobleem is chronische slapeloosheid (insomnie). Chronische slapeloosheid kan ontstaan door piekeren…
Zo haal je die voortdurende stress en onrust uit je lijf

Zo haal je die voortdurende stress en onrust uit je lijf

Gespannenheid kan door oorzaken ontstaan, die we zelf niet in de hand hebben. Maar als het gaat om stress, veroorzaakt door tijdsdruk op het werk of thuis, kunnen we vaak wel invloed uitoefenen. Er zi…
Gepubliceerd door Robbie op 09-05-2010, laatst gewijzigd op 20-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gabicuz, Pixabay
  • NH-dagblad, Elsevier
Schrijf mee!