Sociale vaardigheden, maken je leven veel eenvoudiger
Sociaal vaardig zijn wil zeggen, dat we onze zin krijgen zonder ruzie en conflicten. Dat we begrijpen dat gelijk krijgen belangrijker is dan alleen maar gelijk hebben. Dat we van mensen dingen gedaan krijgen omdat we anderen kunnen motiveren. Dergelijke eigenschappen en vaardigheden worden ons niet op school geleerd en menige ouder kan ook geen voorbeeld geven omdat hij of zij die betreffende bekwaamheden zelf ontbeert. Maar een mens kan zich ook zelf sociale vaardigheden aanleren t.b.v een soepeler omgang met buren, collega's, relaties etc.
Op ons werk
Een chef die een wezenlijke verandering wil doorvoeren zal, als hij verstandig is, voor wat draagvlak bij z'n medewerkers zorgen. Hij wil bijvoorbeeld dat elke telefoon voortaan wordt opgenomen voordat het ding 3 maal heeft gerinkeld. Zo maar een opdracht daartoe geven zal ongetwijfeld tot passief verzet leiden. Terwijl het in overleg met elkaar vaststellen dat continuïteit van de onderneming in gevaar komt indien we de klant niet vlot te woord staan, tot begrip en opvolging van de maatregel zal leiden.
Je eigen idee heeft voorrang
Wij allen voeren liever ideeën van onszelf uit dan van anderen. De chef die de vergadering dusdanig leidt dat de medewerkers (schijnbaar) zelf op het idee komen om de telefoon voortaan binnen 3 keer op te nemen, doet het helemaal goed. Hij kan in de vergadering zeggen: "dat is een goed idee van jullie, laten we dat voortaan maar zo doen".
Vertel wat je doet
Als je bescheiden van aard bent en geen opschepper, wil je wel eens vergeten jezelf binnen de organisatie te verkopen. Maar laat af en toe gerust merken dat je van waarde bent voor de onderneming, de vereniging of op de club. Laat weten als je een huzarenstukje hebt uitgehaald, of ergens de kolen uit het vuur hebt gesleept. Dat is geen opscheppen, maar laten weten dat je je salaris waard bent. Je schiet er immers niets mee op als men het tegendeel vermoedt. Bedenk dat je collega's ook regelmatig vertellen dat ze goed werk verrichten.
Een uitzichtloze ruzie
We kennen de voorbeelden allemaal: buren en familieleden die al jaren niet meer met elkaar omgaan, en soms zelfs geen woord meer wisselen. Als je denkt dat beide partijen het conflict wel willen bijleggen, kan bemiddeling van een andere buur of familielid soms helpen. Alleen al de aanwezigheid van een neutrale objectieve toehoorder kan wonderen doen tijdens een verzoenpoging.
Erkenning en waardering
De mens kent volgens Maslow een aantal basisbehoeften, waarvan de behoefte aan eten, drinken veiligheid en seks wel de sterksten zijn. Maar aan een klein kind kunnen we al zien dat de behoefte aan complimenten ook zeer sterk is. Zonder waardering en erkenning (van onze omgeving) heeft het leven amper zin. En die waardering wordt door anderen ook regelmatig van ons verwacht, bijvoorbeeld door onze partner.