Robbie » Specials » Spreken in het openbaar

Overtuigend spreken in het openbaar, ondanks je spanning

Overtuigend spreken in het openbaar, ondanks je spanning Spreken in het openbaar is een van de spannendste dingen. Stress en onzekerheid kunnen een verlammende uitwerking op onze prestaties uitoefenen. Daartegen is echter wel degelijk wat te doen. Want bijna iedere spreker heeft vooral kort voor het begin een bepaalde spanning. Maar toch gaan de meesten absoluut niet af en weten ondanks die plankenkoorts een overtuigende presentatie te houden. Als je beseft dat een verhoogde hartslag normaal is geeft dat al een zekerder gevoel.

Een woordje doen

Spreken in het openbaar wordt een stuk eenvoudiger als we ons aan bepaalde spelregels houden. De belangrijkste regel is wel dat we ons ruim vooraf grondig moeten gaan voorbereiden. Daarnaast zijn er, al naar gelang de situatie, natuurlijk verschillen in aanpak. Het bruidspaar uit de losse pols toespreken is bijvoorbeeld van een geheel andere orde, dan een zaal met klanten informeren over een nieuw product. Overtuigend presenteren is echter ook te leren. En daarmee krijg je ook zelfvertrouwen en is de plankenkoorts beter te beheersen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding betreft niet alleen de woorden die we gaan zeggen, maar ook controle van de omgevingsfactoren. Dus ga voordat het publiek binnenstroomt even de zaal in, om even achter het spreekgestoelte te staan om zodoende de sfeer te proeven. En controleer de geluidsinstallatie door in de ingeschakelde microfoon te spreken.

Praatje tijdens feest

Als het goed is een ontspannende kwestie, omdat de feestgangers meestal in goede stemming zijn. Reken er wel op dat de jubilaris of jarige vaak wil reageren met een woordje.

Je zenuwen in bedwang

Als gezegd is voorbereiding heel belangrijk. En als je van plan bent uit de losse pols te praten met een spiekbriefje, kan het kalmerend werken door een volledig uitgeschreven tekst bij de hand te hebben, waar je in geval van nood op kunt terug vallen. Alleen al de zekerheid dat je die escape bij de hand hebt, geeft je zelfvertrouwen, waardoor je die volledig uitgeschreven tekst niet nodig hebt.

Hou je onzekerheid liever geheim

Het kan natuurlijk kalmerend zijn om je spanning met iemand te delen. Als dat b.v. een ervaringsdeskundige is, kan die je wellicht een hart onder de riem steken en onzekerheid weg nemen. Maar vertel nooit aan anderen dat je er tegen opziet, en al helemaal niet aan iemand die straks in de zaal toehoorder van je wordt. Want hoe kun je in vredesnaam zelfvertrouwen uitstralen naar iemand die je hebt verklapt spreekangst te hebben?! Je hebt immers ook nog nooit een sporter horen vertellen dat hij de wedstrijd waarschijnlijk gaat verliezen, omdat die sporter beseft dat het dan zeker niet gaat lukken.

Nog wat tips voor een vlotte toespraak
  • Wacht met spreken tot de toehoorders stil zijn geworden.
  • Kijk liever geen toehoorders recht in de ogen, want oogcontact kan je uit balans brengen.
  • Trap ook niet in de valkuil door te snel te gaan praten, hetgeen onzekerheid uitstraalt.
  • Praat, zeker de eerste minuut, in een veel langzamer tempo dan je normaal gewend bent.
  • Bouw ook af en toe een rustpauze in, dus kijk eens de zaal in, neem een slok van het water enz.
  • Of kijk samen met je publiek naar een scherm, c.q. de flip-over van je presentatie. Dan hoef je even niets te zeggen.
  • Zit niet met je handen aan je gezicht, want dat geeft een onzekere indruk.

Humor

Als het onderwerp er zich toe leent, is het wat humor niet verkeerd, want als er gelachen wordt zal het publiek je zeker waarderen. Er is wel een risico dat als er veel gelachen wordt, de mensen weliswaar geboeid zijn door je komische act, maar wellicht de boodschap die je wilt overbrengen, amper onthouden.
Tips voor onvergetelijke jubileum- of afscheidsspeech

Tips voor onvergetelijke jubileum- of afscheidsspeech

Spreken in het openbaar is vaak een spannende aangelegenheid. Als het gaat om een speech op een afscheidsreceptie of toespraak tijdens een diner, komen er extra aspecten bij: namelijk je emotie en het…
Tips voor originele spreekbeurt die veel indruk achterlaat

Tips voor originele spreekbeurt die veel indruk achterlaat

Het is altijd nuttig een goed verhaal paraat te hebben waarmee je een onvergetelijke indruk kunt maken. Voor als je onverwacht het woord krijgt in het privé of zakenleven, of op school. Een dergelijk…
Presentatie geven met gezonde spanning, zonder faalangst

Presentatie geven met gezonde spanning, zonder faalangst

Onzekerheid voor spreken in het openbaar hebben de meesten van ons. We hoeven ons er dan ook niet voor te schamen dat we nogal gestresst zijn, de dagen en minuten vlak voor een speech. Het is wel bela…
Onzekerheid verberg je door niet aan je gezicht te frunniken

Onzekerheid verberg je door niet aan je gezicht te frunniken

Zo'n 40% van de mensen is vaak wel eens verlegen. De een erger dan de ander uiteraard. Soms is de verlegenheid een hinderlijke beperking voor je functioneren. Je kunt jezelf gelukkig wel verbeteren en…
Zo voorkom je dat het publiek bij je concert in slaap valt mijn kijk op

Zo voorkom je dat het publiek bij je concert in slaap valt

Het is belangrijk dat een zangkoor, fanfare, accordeon-ensemble, harmonieorkest, of welk amateur muziekensemble dan ook, het publiek een aantrekkelijk repertoire voorschotelt. Dus herkenbaar en vooral…
Gepubliceerd door Robbie op 27-09-2010, laatst gewijzigd op 20-12-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties