Regel de zaken tijdig voor als je onverwachts dood gaat
We hopen allemaal dat we redelijke gezond de leeftijd van 90 jaar bereiken, zowel op geestelijk als op lichamelijk gebied. En we tegen die tijd alles op ons gemak kunnen regelen en ook waardig afscheid kunnen nemen van onze naasten. Maar de werkelijkheid pakt vaak dramatischer uit, want de reis des levens laat zich niet voorspellen. Zorg dus dat je essentiële zaken reeds nu regelt, voordat het te laat is. En wees de fiscus een stap voor, door je goed te informeren.
De dood komt vaak onverwacht
Als een mens komt te overlijden wil hij dat de financiën zijn geregeld, maar ook dat de familiefoto's met emotionele lading niet bij het grof vuil belanden. Wacht niet te lang om dergelijke zaken te regelen, want dan kan het te laat zijn. Bewaar thuis ergens een afscheidsbrief aan je partner en/of kinderen voordat je op vakantie naar het buitenland gaat. Denk ook bijtijds na hoe je de nalatenschap regelt, bijv. via een notaris.
Wie krijgen een kennisgeving
En een lijst van instanties en personen die een overlijdensbericht moeten krijgen, kun je ook beter ruim van te voren opstellen. Een lijst van familieleden en naaste bekenden zullen de nabestaanden wel in elkaar weten te draaien. Maar als je wilt dat bepaalde (oud)collega's en andere (vroegere) kennissen ook een rouwcirculaire krijgen, moet je daartoe zelf bijtijds het initiatief nemen. Een overlijdensadvertentie in het dagblad kan een deel oplossen. En als je het (ook) op je Facebook pagina wil laten melden moet men wel je wachtwoord kunnen vinden.
Notaris
Op gebied van de belastingwetgeving is er weer het nodige veranderd. Vorige eeuw was nog verstandig om via testament te regelen dat bij overlijden van een der partners de nalatenschap volledig naar de langstlevende partner ging, alvorens de kinderen hun deel konden opeisen. Sinds 2013 zijn er argumenten om via de notaris te regelen dat de kinderen juist wel voortijdig hun kindsdeel ontvangen, teneinde de fiscus zo veel mogelijk op afstand te houden.
Ruim bijtijds opruimen
En moet je echt al die spulletjes blijven bewaren als je al behoorlijk op leeftijd bent. Wees je ervan bewust dat je de achterblijvers opzadelt met een emotioneel en tijdrovend leeghalen van je woning en dat uiteindelijk het grootste deel van die spullen toch in de vuilcontainer belandt of, als je "geluk" hebt, bij de kringloopwinkel.
Het spook van de vergetelheid
Uiteindelijk zal ieder mens vergeten worden ook al zullen er nog lang digitale resten te vinden zijn. Maar wat is de waarde van een foto na 200 jaar voor je nakomelingen? Een schrale troost is dat zelfs Beethoven en Beatrix ooit volkomen vergeten zullen zijn, al kan het bij Beethoven nog wel 100.000 jaar duren afhankelijk van de muzikale smaak die de mensheid ontwikkelt. Als je kunt schilderen blijf je hopelijk ook nog wat langer in herinnering, bij degene die een gesigneerde aquarel van je aan de muur heeft hangen. Maar uiteindelijk weet niemand meer wie je was en is er ook geen sterveling meer in je geïnteresseerd. Want we kijken wel naar die fraaie Nachtwacht van Rembrandt, maar wie die lui ooit waren willen we niet weten. Wanneer zou de mensheid trouwens Rembrandt vergeten zijn. Misschien nog niet over 10.000 jaar, maar over 1.000.000 jaar vermoedelijk wel.
mijn kijk op
Waarom ben ik op aarde. Wat is de zin van het leven, het nut van ons bestaan, de bedoeling van al het verdriet. Godsdiensten geven een antwoord, maar niet overtuigend. De mens lijkt niet veel meer dan…
mijn kijk op
Dat we na onze dood uiteindelijk voorgoed vergeten worden is een huiveringwekkend vooruitzicht. Je stond immers altijd gereed voor je naasten, je hebt hard gewerkt en prestaties verricht, lef getoond,…
mijn kijk op
Je hoeft geen Madame Curie, Beethoven, Hannie Schaft, Nelson Mandela of Einstein te heten om onsterfelijk te zijn. Evenmin heeft het iets met religie van doen. Ieder mens is namelijk onsterfelijk vanw…
Het is onvoorstelbaar dat volwassen mensen op koelbloedige wijze kleine onschuldige kinderen kunnen vermoorden. Toch hebben de Nazi’s, op fabrieksmatige wijze, honderdduizenden jongens en meisjes uit…
mijn kijk op
Wij mensen beelden ons in, dat we een vrije wil hebben. We zijn namelijk zo geprogrammeerd dat we de illusie hebben dat we volledig autonoom bepalen wat we doen en laten. Maar als we logisch en nuchte…
Als jongere besef je op dat moment niet dat je ooit een groot verlangen kunt krijgen naar je leuke vriendje of vriendinnetje. Als je volwassen bent kan er echter een grote behoefte aan contact ontstaa…
Als een gezinslid of een van je ouders (onverwachts) komt te overlijden, dient er met spoed veel te worden uitgezocht en geregeld. Maar je hoofd staat er helemaal niet naar om op zo'n tragisch moment…
Als je een verre reis maakt moet je veel organiseren en regelen. Weinigen houden rekening met de kans dat ze misschien nooit meer terugkomen. Want heb je wel voorzorgsmaatregelen genomen, dus aan de a…
Een mens heeft soms emoties, ervaringen en problemen die hij/zij met een objectieve toehoorder wil delen. Voor het krijgen van een begripvol luisterend oor. Bijvoorbeeld op gebied van relaties, gezond…
Via de computer kun je een mooi glanzend papieren foto-album samenstellen met al je unieke familiekiekjes uit het verleden. Een waardevol herinneringsalbum over de jeugd van je kind, en tevens de hist…
Wacht niet tot je oud en ziek bent met het opschrijven van je wensen en noodzakelijke acties bij je overlijden, want je kunt elke dag onverwachts de laatste adem uitblazen. Maak een overzicht van alle…
Gepubliceerd door Robbie op 19-10-2011, laatst gewijzigd op 29-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.