Iedereen met muzikale aanleg kan zingen
Als je geen mooie stem hebt wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt zingen. Er zijn heel wat succesvolle zangers en zangeressen, die zelfs een schorre stem hebben en waar toch graag naar geluisterd wordt. Sowieso ben je, ook met een minder mooie stem, welkom op een van die ontelbare koren in ons land. Mits je maar toon kunt houden en het verschil tussen zuiver en vals hoort. Dus muzikale aanleg is wel een vereiste. En als het koor in het openbaar optreedt natuurlijk de bereidheid om de noten en tekst uit je hoofd te leren. En dat ook nog met een passende gelaatsuitdrukking. Want als we een vrolijk lied zingen dient het publiek dat aan onze gelaatsuitdrukking af te kunnen lezen.
Stembanden
Het is niet iedereen gegeven een muziekinstrument te kunnen bespelen. Gelukkig zijn wij door de natuur voorzien van ons eigen muziekinstrument, namelijk onze stembanden. Ieder mens kan zingen en wordt daar blij of anderszins geëmotioneerd van. Wil je voor publiek zingen, dan wordt minimaal vereist dat je een muzikaal geheugen hebt, toonvast bent, en het verschil tussen zuiver en vals kunt horen. Ga eens een kijkje nemen bij een koor in je eigen woonplaats en ervaar de sensatie van samen zingen.
Meer dames dan heren
Zingen kan iedereen. Niets is zo fijn als zingen; in een koor of als solist. Dat neemt niet weg dat het zingen eerder door meisjes en dames, dan door jongens en mannen wordt beoefend. Valse schaamte? In Nederland bestaan vele duizenden koren, in elk dorp minstens een. Kerkkoren, smartlapzangers, popkoren, musicalkoren, shantygroepen, klassieke koren. Het zal duidelijk zijn dat mannen graag gezien zijn, door al die koordames. Dus tevens een ideale kans om een leuke relatie aan te gaan als je nog vrijgezel bent.
De auditie
Wil je gaan zingen in een koor met enige kwaliteit dan zal je, meestal nadat je een paar repetities hebt meegemaakt, een auditie moeten doen. Bij een normaal amateurkoor gaat het er om:
- dat je een paar eenvoudige regels kunt nazingen dus over muzikaal geheugen beschikt,
- je een simpele canon kunt meezingen,
- en dat je toonvast bent, het verschil tussen vals en zuiver kunt horen.
Dus iedereen met muzikale aanleg moet de auditie kunnen doorstaan. Gaat het om een musicalgroep, dan wordt er wellicht ook gekeken naar uitstraling en het kunnen overbrengen van emoties. En je zult behalve de melodie, ook de zangtekst en het samenspel op het podium uit je hoofd moeten leren.
Het koorbestuur
Zonder leiding en sturing komt er weinig tot stand en dat geldt ook voor een koor. Vooral een koor dat de ambitie heeft om optredens buitenshuis te verzorgen, heeft naast het bestuur ook behoefte aan:
- een goede dirigent, tevens artistiek leider, die het koor optimaal kan laten zingen met mooie dynamiekverschillen,
- artistieke commissie voor vaststellen van repertoire, beweging, kleding enz.
- productieteam voor de geluidstechniek, belichting en organisatie van een optreden.
Dat alles onder de hoede van een verenigingsbestuur dat bestaat uit voorzitter, penningmeester, secretaris enz. Kortom een dergelijk ambitieus koor lijkt in veel opzichten op een normaal bedrijf.
Financiering
Zoals bij elke vereniging is er ook bij een zangvereniging altijd geld te weinig. De ledencontributie is normaal gesproken voldoende voor het huren van repetitieruimte, het betalen van de dirigent, en pianist (repetitor) en het aanschaffen van de bladmuziek. Maar als er wat extra's moet gebeuren zoals een serie optredens is er altijd behoefte aan wat extra's. Vooral ook omdat bij te dure toegangskaarten het publiek bij de voorstellingen zou kunnen wegblijven. Sponsors, donateurs, advertenties, een rommelmarkt kunnen soms soelaas bieden.